04/13/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Атентаторите в метрото на Минск са арестувани

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че атентатът в метростанция “Октябърская” в Минск е разкрит след спецоперация на КГБ и милицията, а извършителите са задържани, съобщи РИА “Новости”.
Двамата арестувани мъже са признали, че участвали и при организацията на взривовете през 2008 г. в Минск и във Витебск през 2005 година. Двамата са граждани на Беларус и се познават отдавна.
Зам. главният прокурор Андрей Швед съобщи, че единият от тях е вероятният изпълнител на терористичния акт. Младежът е роден през 1986 г. Тази теза се потвърждава не само от самопризнанията му при разпита, но и от записите на камерите за външно наблюдение. На тях ясно се вижда как евентуалният извършител пристига на станцията на метрото „Купаловская“, пътува до станция „Октябърская“, където излиза на перона и оставя пакет под една пейка. След като се отдалечава, се вижда как прави няколко движения в джоба си и пакетът избухва. Бомбата съдържа 5-7 кг тротилов еквивалент и е задействана дистанционно. Все още не е известно какви са мотивите за атентата.
Психиатрите, които разговаряха с младежа, го сравниха с маниака от филма “Мълчанието на агнетата” доктор Ханибал Лектър. Заподозреният е разказвал с нескрито удоволствие за деянията си, но в същото време е очевидно, че е съвсем вменяем, уравновесен и напълно осъзнава постъпките си, съобщи Нюз.ру.
Президентът Лукашенко заяви, че органите на реда работят активно, за да открият съучастници и поръчителите на нападението. Експертите смятат, че задържаните не са действали сами. Междувременно Лукашенко нареди да бъдат разпитани опозиционни политици, съобщи Ройтерс. Той допълни, че всички ще бъдат призовани и разпитани независимо от критиките на западните страни, че в Беларус няма демокрация и се нарушават човешките права. Той допълни, че не може да си обясни случващото се - когато народът му преживява трагедия, европейските партньори в Страсбург разсъждават за човешките права, а опозицията призовава да бъдат наложени санкции.
Вчера в страната бе ден на траур в памет на загиналите. Хиляди столичани поднесоха цветя и запалени свещи около метростанцията, където избухна взривът.
По последни данни загиналите са 12 души, като самоличността на всички е установена. Ранените са над 200 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване