04/13/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР отново оправда съществуването си

Независимо от това, колко са високи цените на природния газ, фактът, че те се регулират, улеснява бизнеса, каза вчера пред БНР Ангел Семерджиев, председател на регулаторната енергийна комисия. По думите му така предприемачите могат да стъпят на здрава основа и да планират спокойно и точно бизнесначинанията си. С две думи, комисията помага на бизнеса и без нея той няма да знае какво да прави.
Семерджиев обаче спести информацията, че всяка компания, корпорация или по-голям стопански конгломерат, трябва да актуализира начинанията си на всеки три месеца, в зависимост от актуалното равнище на цените в обръщение, пуснати от регулатора.
Така се стига до ситуация, когато по средата на годината цената на синьото гориво се вдига с около 25 процента, както стана миналата година, а повечето от вече планираните сделки автоматично се вписват в графата „загуба“ на съответното предприятие. Защото подписаните договори залагат едни цени на суровините и съответно на себестойността на готовата продукция, а решението на регулатора за цените ги изстрелва нагоре. Но договорите са факт, както и заложените в тях цени. Тогава предприемачът има два варианта на поведение – да откаже договора и да загуби пазар, или да изпълни договора, да запази пазарите си, но да потъне финансово, поемайки на свой гръб разликата в прогнозните и реалните цени на ДКЕВР.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване