04/13/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Сегашната цена на природния газ се приема от бизнеса

Сегашната цена на природния газ е стабилна и се приема от индустрията и бизнеса, въпреки че 95% от тези горива се внасят, заяви пред националното радио шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Според него ножицата в цените на синьото гориво и другите енергийни източници в момента е доста разтворена и затова индустрията предпочита да използва него вместо мазут например, както и да планира по-спокойно. Ако има повишение на цената на тока от 1 юли, то ще е минимално. Като горна граница увеличението може да достигне 5%, и то, ако изобщо има някакви екстрени обстоятелства, твърди Семерджиев. Общото състояние на дружествата с малки изключения е добро.
Дружествата могат да работят при тези цени, ще намалят част от печалбите си, но в никакъв случай няма да намалят качеството си, нито да поставят на карта бъдещето си съществуване. Законът за възобновяемите енергийни източници може да създаде условия да се повишат цените, каза още председателят на ДКЕВР. Той обаче бе категоричен, че дори и да има поскъпване на тока заради зелената енергия, то няма да бъде усетено от потребителите през следващите години. Всички разходи, които се правят по АЕЦ „Белене”, нямат никакво отношение към цената на електроенергията, защото тази централа на практика не съществува и нашите правила не позволяват на никого да вкарва такива разходи в цените”, подчерта Семерджиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване