04/13/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Търси се политическо решение за Либия

Няма военно решение за Либия, трябва да започне политически процес, каза отново вчера в Доха генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В столицата на Катар се проведе първата среща на контактната група за уреждане на конфликта в джамахирията. Същото мнение изрази и външният министър на Германия Гидо Вестервеле, като подчерта, че Муамар Кадафи трябва да се оттегли от властта.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви при откриването на срещата, в която участват над 20 страни и редица международни организации, че 3,6 милиона либийци се нуждаят от хуманитарна помощ.
Националният преходен съвет на Либия поиска от международната общност помощ от 1,5 милиарда долара, като обеща в замяна доставки на петрол, предаде АП. Бунтовниците контролират рафинерии, които произвеждат близо 100 000 барела дневно.
В навечерието на срещата в Доха италианският външен министър Фратини разговаря с представител на либийската опозиция и съобщи, че тя е поискала оръжие. Говорител на външното министерство в Рим уточни, че Италия „теоретично“ приема предложението, но само ако това се осъществи от международната коалиция.
Правилата на ООН не разрешават въоръжаването на противниците на режима на Муамар Кадафи в Либия. Това каза белгийският външен министър Стивън Ванакер в Доха, цитиран от Ройтерс. „Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН не включва въоръжаване на цивилните в джамахирията”, посочи първият белгийски дипломат.
Либийският лидер Муамар Кадафи е предал на представители на опозицията своите условия за прекратяване на огъня, съобщи в. „Ашарк ал Уасат“, цитиран от Нюзру. Условията са три. Кадафи иска да бъде изпратен в оставка с почести, да му се даде някакъв символичен пост, а властта в джамахирията да мине в ръцете на сина му Сейф ал Ислам.
Опозицията обвини Кадафи в убийството на 10 000 души, предаде АП. По думите на представителя на Националния преходен съвет Али ал Исави 30 000 са ранени, а 20 000 изчезнали,

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване