04/14/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Гбагбо в галерията на повалените лидери

в. Гардиън

Лоран Гбагбо при задържането му. Снимка: АФП/БТА

Как падат могъщите лидери? В случая с бившия президент на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо те биват държани в задушна спалня в хотел “Голф” в Абиджан от сили, верни на неговия съперник Аласан Уатара.

Бузата на Гбагбо е подпухнала от шамара, който му е ударил войник. Излъчва смайването на обичано дете, от чиито ръце току-що са измъкнали любимата играчка. Само че в случая играчката е Кот д’Ивоар. До него, приведена на леглото, седи съпругата му.

Както всички останали в стаята - войници и хотелски служители - тя гледа изумено унижението, докато той е изложен на показ пред камерите в крещяща хавайска риза. Цветовете са багри на влагата - зелено и жълто. Неумолима тропическа светлина пада от един от прозорците и очертава застарялото, отпуснато лице, от което доскоро всички толкова се бояха.

Гбагбо не е сам в тази малка галерия от изображения на края на всемогъщите. Мусолини и неговата любовница, обесени надолу с главата в Милано от италиански партизани. Чаушеску и жена му Елена - двамата лидери на подплашена Румъния - набързо разстреляни от собствените им войници в края на скалъпен военен процес. Тя крещи: “Децата ми, децата ми!”

Иди Амин от Уганда, пратен в летаргично изгнание в Саудитска Арабия - облечен в бяла роба, гротескно дебел, подрусва внучка на коляното си. Мануел Нориега държи затворническия си номер в Маями, преди да бъде екстрадиран във Франция по обвинения в пране на пари. Желязната лейди Маргарет Тачър напуска “Даунинг стрийт” 10 обляна в сълзи, а в ушите й все още кънтят овациите на държавните служители, примесени с виковете на журналисти и фотографи. Саддам Хюсеин, измъкнат като звяр от бункер в иракска провинция, небръснат и непокаял се.

На тези снимки всемогъщите са върнати за миг към състоянието, в което сме всички ние. Те вече не са идоли, а само моментни фотографии. В случая с Гбагбо, заедно с изчезването на парадните атрибути, сякаш са се натрупали години. Той изглежна внезапно състарен, тялото му се е свило от унижение. Падението му бе бързо, а унижението - светкавично.

Снимката показва ясно, че съдбата на Гбагбо сега е в ръцете на други. Тя контрастира с прочутата снимка от края на Салвадор Алиенде в Чили - демократично избран, но свален с военен преврат президент. Той излиза колебливо от вратата на президентския дворец, облечен в костюм и с каска, нахлупена накриво на главата.

Докато самолети масирано обстрелват сградата и верните му телохранители се оглеждат за снайперисти, той е загубил контрола върху ситуацията в държавата, но не и върху себе си. Тази последна снимка е дело на личния му фотограф. След няколко минути Алиенде ще се самоубие.

Демократично избраните обикновено съумяват да напуснат с донякъде непокътнато достойнство, даже и във Великобритания, където свалянето често става с унизителна бързина. Те запазват някои от символите на властта си: охрана, шофьор, дребни почести.

Държавата продължава напред и ги принуждава да кротуват в пенсия, което за тези мъже и жени, привикнали към драми и уважение, докато са били на политически пост, вероятно е мъчително скучно. Но те поне са се разминали с това да ги показват пред камерите, облечени във взета назаем хавайска риза, отпуснати върху ръба на легло в хотелска стая.

По БТА

Публикувана на 04/14/11 21:25 http://e-vestnik.bg/11539/gbagbo-v-galeriyata-na-povalenite-lideri/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване