04/14/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ни отпуска 2 млрд. евро за "Хемус" и 4 скоростни пътя

2 млрд. евро за строителството на магистрала „Хемус“ и скоростните пътища Русе – Шумен, Варна – Дуранкулак, Рила, Пловдив-Асеновград-Рудозем ще бъдат отпуснати от Европейския съюз, съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Това става възможно след окончателното включване на трасетата в Трансевропейска пътна мрежа (TЕN-T), обясни премиерът Бойко Борисов.
Предварителните изчисления сочат, че общият бюджет за тези проекти е 2.5 млрд. евро, от които 80% ще бъдат отпуснати по оперативни програми за периода от 2014 до 2020 г. „Досега тези пари трябваше да се предвидят от националния бюджет“, уточни министърът. По думите му приоритетите ни в пътната мрежа до 2020 г. вече са приоритети и на Европа. Брюксел се съгласи да ги финансира след приключване на техническите експертни преговори, на които е доказана ефективността и необходимостта от строителството на тези пътища.
Решенията засягат пътните мрежи на 27 държави - членки на ЕС. Плановете предвиждат до 30 юни тази година ЕК да изработи окончателните карти за всички страни, съобщи още регионалният министър. В този период трябва да се приемат на политическо ниво изготвените планове. От българска страна предстои разработването на проекти за строителството на трасетата и техните апликационни форми.
„Имаме готовност до 10 или 15 дни да пуснем в експлоатация магистрала „Люлин“, каза още Борисов. Той посочи, че в Европа се говори за намаляване на магистралите, а в България сега започва изграждането им.
Изграждането на тези пътища ще съживи бизнеса в Северозападна България, който е най-бедният район в страната. Изграждането на аутобаните е жизненоважно за цялата страна, защото инвеститорите търсят комуникативни места. С изпълнението на тези проекти Варненският регион ще стане привлекателен за бизнеса, колкото и Бургас. „Изграждането на магистралите и скоростните пътища ще донесе не само инвестиции в регионите, но и приходи от такси и други съпътстващи дейности“, обясни премиерът.
През следващата седмица се предвиждат нови проверки на строителството на магистрала „Тракия“. „Досега всички инспекции категорично сочат, че проектът се изпълнява по график и в съответствие с всички критерии за качество, като материалите са проверявани в независими лаборатории“, каза Росен Плевнелиев. По думите му няма проблеми с плащанията, защото всички изпълнители са получили предвидените аванси по договорите. Междувременно стана ясно, че ЕК е класирала на първо място българския проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради в категория “Жилищни сгради”. В състезанието участваха 303 инициативи, в 6 категории от всички членки на ЕС. „Това е блестящ старт за бъдещата програма за сградната енергийна ефективност“, коментира още регионалният министър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване