04/14/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Инж. д-р Ирис Щайнберг, мениджър проекти в немската компания за рециклиране Eggersmann: Важно е сметта да се рециклира

От 2011 г. Ирис Щайнберг работи в рециклиращата компания Eggersmann Plant Construction, част от Eggersmann Group. Тя е мениджър проекти в звеното за технологии, свързани с органичното третиране на отпадъците. Между 2007 и 2010 г. е ръководител на строителството в компанията за управление на отпадъците Nehlsen. Работила е в Институт по водоснабдяването и планирането в околната среда към Университета в Дармщад, Германия.


- Г-жо Щайнберг, какви технологии за обработване на битовите отпадъци са най-разпространени в момента и защо? Кои са най-добрите практики?
- Най-разпространени технологии в страни с добре развито управление на отпадъците са системите за механично-биологично третиране и инсенераторите (заводите за изгаряне). За добра технология се счита тази, при която се извличат максимално количество рециклируеми (метали, полимери и др.), добива се висококалоричен енергиен заместител като например RDF и се депонира минимално количество компостирана фракция, отговаряща на европейските наредби за депониране.

- Как се гледа в Европа на изгарянето на отпадъците и използването на енергията от тях? Кой е най-ефективният метод? Има ли противоречиви мнения по тази тема, защо?
- Тенденцията за изгаряне на битов отпадък драстично намалява поради факта, че се унищожават изключително ценни рециклируеми, които биха могли да бъдат използвани като суровина. Ефективен става методът, при който полезните рециклируеми се сепарират преди изгарянето и само калоричната фракция бива изгаряна. Това е метод с най-висока степен на ефективност.

- България е от страните, които все още депонират над 90% от отпадъците? Как може да се справим с това, как го постигна Германия и други страни, където имате опит?
- Тъй като за България предстои изграждането на добре функционираща система за управление на отпадъците във Варна, МБТ инсталациите представляват една оптимална възможност за старт. Не трябва да забравяме, че има непоклатими европейски закони, касаещи обема и квотите за депониране, и рано или късно България ще трябва да ги спазва, или да плаща големи санкции. В Германия още през 2005 г. се забрани със закон депонирането на нетретиран отпадък. Това доведе до изграждането на редица МБТ инсталации. Голямото предимство за страни като България е, че тя ще се възползва от вече извървения път и доказалите се технологии.

- Доколко заводите ще решат проблема, какво още трябва да се направи? Нямаме и депа, отговарящи на изискванията?
- Посредством МБТ инсталации обемът за депониране намаля драстично – приблизително с 2/3. От друга страна, компостираният материал е добре третиран и изпълнява европейските изисквания за депониране, като по този начин новосъздаденият отпадък вече няма да представлява такъв проблем. Що се касае до депата – те трябва да бъдат изградени по европейски стандарт.

- Как да се оцени ефективността на едно такова съоръжение и неговата реална цена?
- МБТ инсталациите са оптималният вариант за изпълнение на европейските закони и изграждането на функционираща система за управлението на отпадъци. В сравнение една такава инсталация е с много по-ниски капиталовложения от завод за изгаряне и би рефлектирало върху таксите за смет много по-хуманно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване