04/14/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Какъв стимул са 11 стотинки за пациент?

Джипитата в 177 труднодостъпни и малки региона ще имат възможност да дежурят срещу допълнително заплащане от Националната здравноосигурителна каса при по-леки условия, стана ясно вчера. За да лекуват след работно време и поне по 6 часа в почивните дни, медиците от тези региони ще имат възможност да получават по 11 стотинки на пациент от НЗОК, без да регистрират групови практики.
От това съобщение не става ясно как точно 11 стотинки на пациент се изчисляват като допълнителен стимул за лекаря, който трябва да лекува в извънработно време и в почивните си дни. Тези труднодостъпни райони, както и малките населени места не са особено населени, а в някои от селата има по десетина възрастни хора. Така че доходът на лекарите, които решат да практикуват във времето си за почивка, не се очаква да се повиши. Което пък означава, че най-вероятно няма да се намерят желаещи да попълват бюджета си по този начин. Следствието от тези действия е, че въпросните региони ще останат непокрити с лекарска помощ и отново ще са проблем на държавата.
За да се избегнат подобни сценарии, е добре НЗОК да помисли и така да направи разчетите, че в джоба на лекарите да не влизат такива обидно малки суми. Което пък ще даде някакво решение за проблема с медицинската помощ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване