04/14/11 10:30
(http://www.klassa.bg/)

Първа копка на най-екологичното училище в Централна и Източна Европа

 Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, шарже д-афер на Великобритания г-жа Катрин Барбър, заедно с г-жа Сюзън Сътън, Председател на Борда на Директорите на ААУ, Главеният Секретар на Министерство на Околната Среда и Водите г-жа Климентина Денева, Председателя на комисията по Международни отношения и Евроинтеграция на КАБ, г-н Николас Гълъбов, Изпълнителният Директор на Райфайзен банк, г-н Момчил Андреев, кмета на Панчарево г-н Светослав Митрев и директора на училището, г-н Джеймс Лийхи поздравиха учениците и направиха първата копка на новото екологично училище.

ААУ ще инвестира над 12 милиона лева в новото училище. 75 процента от финансирането е под формата на дългосрочен заем от Райфайзенбанк - България. Новата сграда ще разполага с  9300 кв. м. разгъната площ и ще бъде предназначена за учениците от среден и горен курс. С разширението си ААУ ще предлага обучение за около 550 ученици.

Новото съоръжение е предварително регистрирано в LEED ®. Програмата LEED сертифицира зелени сгради по цял свят. Нейните стандарти са създадени от Съвета за Зелено строителство в САЩ (USGBC) и са приети като най-добрите в областта.

По време на строителния процес, чрез иновативните и природо съобразни дейности, ААУ ще намали отпадъците от строителните работи с 50 процента.
Новото училище ще произвежда електроенергия чрез фотоволтаични панели, ще използва слънчева енергия за затопляне на водата, ще филтрира отпадните води, а пречистената вода ще се използва за напоителни цели. Ще бъде изградена и специална стая за рециклиране и други екологични проекти на учениците.

Покривът на сградата ще е от естествена трева. По този начин училището ще  подобри изолацията и ще намали топлинния ефект върху сградата през лятото. Специален акустичен дизайн на класните стаи и коридорите ще намали шума до минимум, за да се улесни концентрацията на учениците. В класните стаи ще се използва предимно дневна светлина. Светлинни сензори ще измерват осветеността и ще включват или изключват осветлението при необходимост. Ще има и сензори за измерване на интензитета на въглеродния двуокис и при определени нива на СО2 прозорците ще се отварят автоматично за да предоставят допълнително чист въздух. Стелажи за велосипеди в близост до съблекалните ще насърчават и учениците и персонала да идват на училище и работа с колело.
Любопитен архитектурен акцент ще бъде откритият амфитеатър, на който ще се провеждат различни училищни събития и мероприятия.

През декември 2006 г. настоящата сграда на ААУ е наградена от строителния бранш като „Най-екологична сграда на годината”. През януари 2009 г. ААУ печели специалната награда за социална отговорност от Форума на Бизнес Лидерите в България. Училището получава престижното признание за своя значителен принос в образованието, като предоставя пълни стипендии за обучение на талантливи български деца, идващи от семейства с ограничени финансови възможности, за успешните дългогодишните екологични и социални проекти на учениците си, умело интегрирани в редовната учебна програма, и добрата си социална политика.

През пролетта на 2009 г. ААУ е признато и от Министъра на Околната Среда и Водите в България Джевджет Чакъров и получава специалната награда „Екоиноватор” на вестник "Капитал".

През 2010 г. Българската камара на архитектите признава Англо-
Aмериканското училище в София като най-устойчивата сграда в България. ААУ е поканено от камарата и представлява достойно България на европейското изложение за най-устойчиви сгради в Брюксел.

Академичната програма на училището е структурирана и развита въз основа на най-добрите образователни и педагогични практики във Великобритания и САЩ.  AAУ има лиценз от международната  IB
O организация както и официална акредитация от Съвета на Международните Училища (CIS) във Великобритания и Асоциация Ню Ингланд (NEASC)  за училища и колежи в САЩ. Преподавателите на училището са предимно от Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Венецуела, Словакия, Франция както и от България. Всяка година учителите посещават международни професионални конференции и семинари и усвояват най-новите преподавателски методи в областта на средното образование. От друга страна, AAУ традиционно кани чуждестранни лектори, които допълнително обогатяват знанията на преподавателския екип и съответно подобряват качеството на образованието.

В дългосрочна перспектива Англо-
Aмериканското училище ще продължи да  съчетава грижата за околната среда и социалната отговорност с редовните учебни занятия. Училищният мениджмънт е уверен, че чрез екологични и социални проекти успешно ще възпита нова култура на глобално споделяни ценности и гражданска отговорност у подрастващите си ученици.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване