04/15/11 14:45
(http://www.klassa.bg/)

TЕПКО ще обезщетява пострадалите от АЕЦ Фукушима в Япония

Японското правителство нареди на ТЕПКО - оператора на атомната електроцентрала, повредена от земетресението и цунами миналия месец, да плати обезщетение на засегнатите семейства.

Около 48,000 семейства, които живеят в района на 30 км (18 мили) от АЕЦ Фукушима Дайчи ще могат да кандидатстват за такива обезщетения.

Компенсациите описани като временни се очаква да възлизат на 1 млн. йени ($ 12 000, £ 7,331) на семейство и ще бъдат изплатени в началото на 28-ми април.

Операторът на АЕЦ Фукушима все още се опитва да стабилизира ядреното съоръжение.

"Токийската Електрическа Компания (ТЕПКО - Tepco) трябва да направи спешни и бързи плащания, за да компенсира загубите, понесени от евакуацията и нарежданията за оставане по домовете", заяви главният говорител на правителството Юкио Едано.

Кореспондентът на Би Би Си в Токио, Роланд Бърк твърди, че вероятно тези компенсации са само началото на една огромно обезщетение.

Американската банка JP Morgan е изчислила, че ТЕПКО може да се сблъска с искове в размер до 2,000 млр. йени, близо $ 24 млрд. (£ 15 млрд.) до края на тази година.

По 'BBC'
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване