04/15/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Двама бивши хърватски генерали осъдени за военни престъпления


Двама бивши хърватски военни генерали са били осъдени за допуснатите зверствата срещу сърбите по време на кампанията за етническо прочистване през 1995 г., след съдебен процес в Международният трибунал за военни престъпления в Хага.

Съдийте осъдиха бившия генерал Анте Готовина на 24 години, а генерал Младен Маркач на 18 години затвор за престъпления, включително убийство, прогонване на местното население и грабеж.

Военните пълководци участвали в планирането на операция, за превземане на област Крайна в Хърватия и за принудителното изселване на сръбското население от неговите територии.

Международният трибунал за военни престъпления е оттеглил всички отправени престъпления към друг обвиняем - генерал Иван Чермак.

В централата на Би Би Си в Загреб, репортерът Марк Лоуен предаде, че тълпите, които се били събрали да гледат съдебното заседание на военния съд на големи екрани в хърватската столица освиркали и изругали съдията, когато той обявил осъдителните присъди.
Високопоставените бивши генерали са считни за герои и за спасили страната от сепаратизма от много хора в Хърватия.

Готовина и Маркач са обвинени в редица военни престъпления и посегателства срещу човечеството, извършени, когато силите им превзели област Крайна, която бе под сръбски контрол от началото на войната през 1991 година.

Около 200 хиляди етнически сърби бяха насилствено изселени от Хърватия през 1995 г. и най-малко 150 са загинали.

Защитата на Готовина, обаче заяви, че неговите части са направили всичко, възможно, за да се предотврати извършването на престъпления по време на операцията. Но съдиите в Хага отхвърлили твърденията му.

По 'BBC'

 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване