04/17/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Продължение, виж 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Митко Събев и Петя Славова. Снимка: Булфото

В следващите редове не е толкова важна ролята на Петя Славова и Митко Събев, а на БНБ – независима държавна институция, в която на практика всички шефове се назначават с протекции от политически кръгове и обикновено постовете на подуправители се разпределят между основните партии.

Ако читателите си спомнят, когато сегашното правителство дойде на власт, поиска да смени новоизбрания от предишния парламент управител Иван Искров – човек на НДСВ, избран в парламента от тройната коалиция, но с подуправители, посочени от БСП. След около един месец напрежение Искров беше оставен на поста с неясни задкулисни пазарлъци.

Първо той подаде оставка под натиск на правителството, а после мнозинството на Бойко Борисов в парламента с гласуване го остави на поста. Но ГЕРБ махна единия подуправител на БНБ само два месеца след като беше избран и го смени с 38-годишния Калин Христов. Какви са били пазарлъците да остане Искров, не се знае, но нещо е клекнал на ГЕРБ.

Читателят трябва да е наясно, че щом става дума за БНБ, става дума за пари. БНБ е тази, която контролира банките. БНБ може да оказва натиск върху тях, може да прикрива нарушенията им (а много от тях имат нарушения, които се прикриват пред обществото). БНБ има право да вкара квестори във всяка банка, да я управлява и, ако трябва, да я обяви в ликвидация.

В ликвидацията БНБ има много опит при фалитите през 1996-1997 г. Точно тогава се случва следващата история. Сегашното ръководство на БНБ няма отношение към нея, въпреки че и сега там има хора, които тогава са работили в БНБ. Но сегашното ръководство има отношение към следващи дела на Петя.

Генерал о. р. Любен Гоцев става банкер

През 1995 г. о. р. генерал от ДС на МВР Любен Гоцев скъсва отношения с петролната фирма, в която е бил на хранилка като консултант и приема поканата на шефа на Международната ортодоксална банка “Св. Никола” да работи в нея. На Гоцев, бивш дипломат, “разузнавач”, който после е бил зам.-министър и на вътрешните, и на външните работи, му се носи незаслужена слава на сив кардинал, човек който дърпа конците. Всъщност той е едно от главните ментета на прехода, който се оказва обикновен шмекер (e-vestnik ще пише за него допълнително).

Поради ореола му хора от бизнеса го ухажват, използват като консултант и канят на работа, за да видят след това, че е пълен фалшификат и да си изпатят от него. Така Гоцев е поканен в Международната ортодоксална банка “Св. Никола” от Цветан Начев, неин създател, основен собственик и шеф. Нейното създаване, за което са се подписали 12 владици (без да участват с пари, а само с благословия), и по-нататъшната й съдба, са тема за филм и дори за сапунен сериал.

Пенсионираният генерал от ДС Любен Гоцев, бивш зам.-министър на вътрешните и на външните работи, заедно с Петя Славова на парти. Снимка: Булфото

Както е ортодоксална и международна, така й се носи славата на банка на Държавна сигурност. И една от причините за това е именно генералът Любен Гоцев. Той цъфва в банката като консултант една година, след като тя е взела лиценз и работи. И въпросният Начев дори го прави акционер с 5% от капитала – защо и с какви уговорки и обещания, не е ясно. Но цяла година Гоцев не участва в управлението на банката, взима си заплатата от 2000 долара, и от време на време пита Цветан Начев дали иска да го запознае с този или ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване