04/17/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

6 големи застрахователя с 85 млн. лв. обща загуба

Шест общозастрахователни компании отчитат загуба от близо 85 млн. лв. през 2010 г., показаха данни на КФН. Според статистиката през изминалата година с най-висок отрицателен финансов резултат са били ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп”- 30,6 млн. лв., следвана от ЗК “Лев Инс” АД със загуба от 25 млн. лв. В първата тройка се нарежда още "Застрахователна компания Български имоти” АД с 19,1 млн. лв. загуба, както и ЗД "Уника" АД, "Застрахователно дружество Евроинс” АД и “Интерамерикан България ЗЕАД”.
Въпреки негативните данни 13 от компаниите в сектора регистрират печалби, като две от тях обявяват над 10 млн. лв. печалба. Начело за 2010 г. са ЗАД “Енергия” и ЗАД “Алианц България” с 23,92 млн. лева и 11,16 млн. лева положителен финансов резултат. Печалбите на компаниите обаче не успяват да компенсират натрупаните загуби и в края на 2010 г. дружествата, предлагащи най-масовите автомобилни и имуществени застраховки, излизат на общата загуба от 16,4 млн. лв.
Година по-рано отново 6 застрахователя отчетоха негативни резултати, но браншът регистрира цялостна печалба от 26,7 млн. лв., а през 2008 г. секторът бе на загуба от едва 6,31 млн. лв.
Експертите от финансовия надзор отчитат, че компаниите увеличават загубите си от основна дейност близо 6 пъти до 43,4 млн. лв. спрямо 7,7 млн. през 2009 г. Това според тях се дължи като цяло на свиването на сектора и загубите по автомобилни полици. През миналата година общозастрахователният пазар се е свил с 5,1 на сто и в края на декември брутният премиен приход е 1,38 млрд. лв., като отново автомобилният сегмент формира 71,3 на сто от тях. Нещо повече – премийният приход по задължителната "Гражданска отговорност" расте с повече от 10 на сто, а по "Автокаско" намалява с над 17%. Резервите, които дружествата заделят, за да могат да изплащат обезщетения, са се повишили с над 8% за една година, до 1,376 млрд. лв.
По-добро е представянето на животозастрахователите, потвърдиха данните на КФН. През 2010 г. компаниите в бранша отчитат печалба от 22,7 млн. лв. Най-голям относителен дял в премийния приход по животозастраховане заема застраховка „Живот” и рента – 76,9 %. Дружествата реализират 14,76 млн. лв. печалба от основната си дейност, което е 24 на сто ръст спрямо година по-рано.
Данните на КФН отчитат, че общият размер на собствения капитал на застрахователите нараства с 1,1 % на годишна база и достига 977 млн. лв., като 526 млн. лв. са на компаниите, извършващи дейност по общо застраховане, и 451 млн. лв. на животозастрахователите. Пазарен дял е загубила „Лев Инс“, която се свърза с Алексей Петров, а с по-добри позиции през миналата година спрямо 2009 г. могат да се похвалят „Бул Инс“ и „Армеец“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване