04/17/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Българите в чужбина питат защо са намалени парите за обучение

Намаляването на средствата по програмата за роден език и култура за българските училища зад граница от 5 млн. на 2,1 млн. лв. ще бъде един от проблемите, които ще се обсъждат на форум в Чикаго на 30 април. Това съобщи вчера за „Класа“ Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Срещата е по инициатива на асоциацията и на Боянка Иванова, дългогодишен директор на най-голямото българско училище в САЩ - “Джон Атанасов“ в Чикаго. Там се намира най-голямата българска общност зад Океана – 120 000 наши сънародници. Очаква се в проявата да се включат директори и учители от 17 български учебни заведения от 12 американски щата, а също така и учители от най-голямото българско училище зад граница в Лондон. „Покани да присъстват сме изпратили до премиера, шефа на парламента, министрите на външните работи и на образованието, шефа на парламентарната комисия по образование, като до момента не сме получили отговор от просветното ведомство“, поясни Боян Кулов.
По думите му на срещата ще се обсъждат проблемите пред българските училища в чужбина. Това са съботно-неделни училища, създадени от нашите сънародници зад граница, в които се учи български език, история, география. „Основният проблем е, че не са официално признати от българското законодателство“ поясни шефът на асоциацията. Само три училища зад граница са държавни и признати по българските закони. Те са в Прага, Братислава и Будапеща. „Всички останали, които са повече от 170, не съществуват дори и в последната концепция за образованието в България“, поясни Кулов. Според него това е много трагично от гледна точка на огромния брой наши сънародници зад граница и голямото им значение за родната икономика. Кулов е на мнение, че от този проблем произтичат и всички останали като непризнаването на дипломите например.
Проблемът с намалените пари по програмата за роден край и култура беше поставен в началото на този месец по време на парламентарния контрол от депутата от Коалиция за България Меглена Плугчиева. Тогава министър Сергей Игнатов обясни, че причината е финансовата криза. От думите му стана ясно, че той водел разговори с финансовия министър и с премиера да бъдат осигурени 5 млн. лв., въпреки че правителството е гласувало 2 150 000 лева за тази година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване