04/17/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

В Москва се създава международен инвестиционен център за 10 млрд. долара

Русия ще основе международен инвестиционен център в Москва за 10 милиарда долара в началото на лятото с цел подпомагане на чуждестранните инвеститори, предаде Ройтерс. Агенцията цитира руския президент Дмитрий Медведев, който посети Хонконг през уикенда. Той добави, че страната му вече е изминала половината път до създаването на центъра.
Москва призовава чуждестранните компании да инвестират средства в икономиката на страната, чийто БВП е 1,3 трилиона долара. „Русия предприе курс да подкрепи модернизацията и иновацията. Чуждите инвестиции ще играят специална роля в този процес“, заяви Медведев след работна закуска с хонконгски и руски бизнес лидери. При посещението си на борсата той съобщи, че 4-5 руски фирми имат готовност да излязат на Хонконгската фондова борса.
Медведев обяви идеята си за инвестиционния център през януари на световния икономически форум в Давос. Той ще бъде координиран от държавната външноикономическа банка ВЕБ и ще бъде финансиран от федералния бюджет. Москва възнамерява да привлече между 60 и 90 милиона долара във фонда в близките 5 години, заяви председателят на банката Владимир Дмитриев по-рано тази година. Инвеститорите засега са плахи относно директни инвестиции в Русия, като част от това се дължи на корупцията, коментира Ройтерс.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване