04/17/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Владимир Кисьов и Георги Кадиев са сигурни номинации за кмет на София

Шест месеца преди местните избори само две партии със сигурност са си номинирали кандидатите за кмет на София. СДС обяви в петък вечерта, че залага на шефа на групата си в общинския съвет Владимир Кисьов, а БСП – на общинския съветник Георги Кадиев. Пред „Класа“ Владимир Кисьов потвърди личната си готовност да се кандидатира за кмет на София от името на Синята коалиция. За да се случи това, трябва да се постигне споразумение между преговорните екипи на СДС и ДСБ. Иначе вероятно ще има вътрешни избори. Градският съвет на СДС даде срок на своите преговарящи до 29 април и предлага, ако не се намери консенсусна кандидатура, на 15 май да се проведат предварителни избори за номинацията на Синята коалиция.
Още не сме се събирали, за да обсъдим предложенията на колегите от СДС, заяви за „Класа“ членът на преговорния екип на ДСБ и общински съветник Вили Лилков. Той намира за вероятни и двата варианта. На този етап ДСБ са с три предложения за кандидат на Синята коалиция за столичен кмет – шефът на столичната организация Атанас Атанасов, кметът на кв. „Лозенец“ Прошко Прошков и Петър Москов. Според Лилков има възможност двама от тях да се откажат, така както е станало в СДС, но по устав номинацията трябва да стане на предварителни избори, които в ДСБ са насрочени чак за 11 юни.
При ГЕРБ нещата не са толкова ясни въпреки изцяло положителните оценки в партията за Йорданка Фандъкова и заявеното намерение успешните кметове да се подкрепят за следващ мандат. Причината е, че мнозина виждат кметицата и като успешна президентска кандидатура. Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов неведнъж е казвал, че партията ще обяви своите кандидати вероятно през юли.
НДСВ ще участват самостоятелно на кметските избори в София, съобщи лидерът на партията Христина Христова. Като „жълти“ номинации се обсъждат имената на бившия министър на просветата Даниел Вълчев и на общинския съветник Владимир Каролев.
„Мисля, че съм готов да свърша това, много организиран човек съм и тези, които са работили с мен, знаят, че имам тежка ръка. Ще бъда обаче съвсем откровен – това не е моята година“, заяви Даниел Вълчев пред Нова телевизия. Причината за нежеланието му да се кандидатира е, че това не би било етично спрямо Йорданка Фандъкова, с която са близки приятели. По думите на Вълчев, „много грешно би се тълкувало, ако се смята, че аз й правя някаква услуга едва ли не“.
Дни по-рано зам.-председателят на НДСВ Любомир Дацов каза, че на “този етап Даниел Вълчев е човекът, от когото имаме съгласие да бъде кандидатурата на НДСВ за кмет на София. Естествено, при известни условия”.
На свой ред пред ТВ7 Владимир Каролев „върна топката“: „Аз лично предпочитам Даниел Вълчев да се яви, защото ще бъде по-успешен кандидат от мен“.
При „Атака“ е ясно, че лидерът Волен Сидеров ще се кандидатира за президент, но не и дали ще имат своя номинация за столичен кмет. Предишният участник в тази надпревара, а днес евродепутат - Слави Бинев – каза за „Класа“, че няма да прави нов опит да щурмува „Московска“ 33.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване