04/17/11 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Топ 10 на социално БЕЗотговорните брандове

Pfizer, ВР, Coca-Cola са сред 10-те компании, които попадат сред социално БЕЗотговорните брандове, според сайта за кариерно развитие Вschool. Големият бизнес често има лоша репутация, когато става въпрос за малкия човек и околната среда. Много от големите корпорации вредят на хиляди, но не получават наказания за действията си, посочват в класацията.
Pfizer са глобявани няколко пъти за различни посегателства срещу околната среда. Сред най-сериозните нарушения са били изпускането на опасни химически вещества и изпитване на нови лекарства върху нигерийски деца. Въпреки че гигантът не е сред най-отговорните компании в социално отношение, поне се опитва да направи нещо по въпроса, за да се реабилитира. През 2009 г. Pfizer са дали над 60 млн. долара за благотворителност, което се равнява на около 24,2% от чистата му годишна печалба.
Wal-Mart са станали известни най-вече с лошото си отношение към служителите. Много често работниците са нископлатени, претоварени с работа и нямат осигурена правна защита. Фирмата има и лоша репутация по отношение на екологията, посочват от Вschool. Тя е глобявана многократно за нарушения в САЩ. Въпреки че компанията полага усилия да подобри околната среда, все пак ниските цени на стоките идват с високата цена, която хората и планетата плащат за това.
Разрушенията, които BP нанесоха в Мексиканския залив, е трудно да бъдат забравени и това носи предно място в списъка на социално безотговорните. Въпреки обещанията, които компанията пое, че всички щети ще бъдат напълно възстановени, все още не се забелязва подобна тенденция. Наред с тях застава и ExxonMobil, които бяха отровили километри от крайбрежието на Аляска. Компанията се нарежда и на шеста позиция в листата за най-големи замърсители на въздуха с токсични вещества в САЩ. Оказва се още, че гигантът не зачита и човешките права.
Dow Chemical също влиза в непрестижната класация, най-вече заради химическите вещества, които са изобретили и които са отнели хиляди животи и са причинили малформации. Въпреки че вече не произвеждат тези химикали, те все още освобождават диоксини и канцерогенни вещества в околната среда при производството на други. Chevron е следващата компания, която попада в листата сред 10-те най-безотговорни. Тя също е обвинявана в нарушаване на човешките права, замърсяване на околната среда и множество други престъпления. Оказва се, че и Coca-Cola също има тъмна история. Между 1989 г. и 2002 г. са били убити профсъюзни лидери в Колумбия, след като са изразили опасенията си за трудовите практики. От друга страна, в САЩ компанията е осъдена от над 2000 свои черни работници за расова дискриминация. Monsanto е фирмата, обвинявана заради генното инженерство при семената за продукция и други екологични бедствия.
Въпреки че продуктите на Nestle са сладки, бизнес практиките на гиганта не такива, смятат от Bschool. Голяма част от суровината за производство на шоколад – какаото, до 2005 г. е идвало от Кот д'Ивоар, където се е използвал незаконен и принудителен детски труд. Nestle получава критики и заради агресивните си маркетингови кампании и ниските заплати, които плащат на работниците си в Колумбия. В десетката попада и Halliburton заради милиардите долари, платени от данъкоплатците в САЩ за военни поръчки. Друга критика те получават и заради лошите условия на труд, при които работят презокеанските им служители.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване