04/17/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис - жасминовият град, тъне в боклуци

Франс прес

Улиците на Тунис са заринати с боклук. Снимка: АФП/БТА

От около две седмици град Тунис тъне в боклуци заради стачката на общинските служители. Те протестират срещу мизерните заплати и искат работниците на временни договори да бъдат назначени на щатни длъжности. Със затоплянето се надига и вонята. По ъглите на улиците планини от стотици разкъсани чували с боклук се трупат на тротоарите, на места преливат до платното и пречат на пешеходците и автомобилистите.

“Става ми тъжно, като гледам тази мръсотия. Тъжно ми е, че страната на жасмина тъне в боклуци и смрад”, казва Слим, 40-годишен търговец на улица “Марсилия” в центъра на града. Всеки ден той се опитва да избута огромните сини и черни чували за боклук, които настъпват пред магазинчето му. Той кипи от гняв срещу общинските служители, заради чиято стачка улиците са в това ужасяващо състояние. “Честно казано, не избраха подходящия момент, за да искат по-големи заплати. Страната преживява криза, а те не го разбират”, възмущава се той.

50-годишна жена, запушила носа си с памук, разчиства боклуците пред ресторантчето си за бързо хранене. “Как хората да идват да се хранят при мен при тази смрад и мръсотия? Повече от десет дни клиентите отбягват ресторанта ми заради преливащия боклук”, оплаква се тя. Все пак проявява разбиране, че служителите по чистотата работят в много трудни условия. “И те имат право да заявят, че имат право да живеят достойно в новия Тунис”, добавя тя.

“Властите обещаха да уредят нашето положение и да ни дадат социални осигуровки. Но не направиха нищо и не изпълниха множеството си обещания. Както винаги само приказки”, казва боклукчията Мохамед. “Работя от 12 години, а заплатата ми е по-малко от 200 динара (около 100 евро). Да не говорим, че нямам никакви осигуровки - това е пълна мизерия! Срам ме е да кажа, че дори не успявам да купя хляб за семейството си!”, добавя той.

“Революцията не направи нищо за нас. Ние сме все така бедни и забравени от властта”, казва Абделмаджид, който също работи в общината. “Няма да се откажем от исканията си, докато властите не уредят положението ни. Не настояваме за увеличение на заплащането веднага, но поне да ни назначат на щат”, казва той.
На 10 февруари общината на Тунис обяви, че ще назначи от февруари всички работещи на временни договори.

“Това решение не бе изпълнено под претекст, че няма пари. Ние не искаме милиони, искаме само да получим щатни договори”, казва Салем, който работи в общината от 22 години. “Нека бъдат честни с нас!”, настоява той и обещава, че ако общината изпълни ангажиментите си, всички ще работят денонощно и без почивка, за да почистят града. “Готови сме дори да изядем боклука, ако се налага, но нека проявят добра воля”, възмущава се Салем.

По БТА

Публикувана на 04/17/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11556/tunis-zhasminoviyat-grad-tane-v-boklutsi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване