04/18/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

81% от собствениците на фирми имат банкови заеми

81% от собствениците на фирми в България са теглили кредит за бизнеса си, а повече от половината от тях са го правили повече от един път. Това показват резултатите от неформално проучване на небанката „Кредитекс&ХипоКредит” на тема „Как се става предприемач”. В допитването са участвали 71 собственици на малък и среден бизнес от София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Враца. 50% от тях развиват дейност в сектор „Услуги”, 38% са от областта на търговията, 12% са производители. Анкетирани са представители на туризма, леката промишленост, финансите, строителството, книгоиздаването. Повече от половината от участниците в проучването имат над 10-годишен опит в бизнеса, а близо 30% имат фирми повече от 5 години.
80% от анкетираните свързват тегленето на кредит с разширяване на бизнеса, 16% със започване на нова дейност. Част от предприемачите заемат пари, за да подобрят условията на работа и за да набавят консумативи. Други пък разчитат на кредита, за да оцелеят.
„Да имаш бизнес нюх”, е най-важното условие, за да си успешен предприемач. Така смятат 64% от анкетираните. За 40% от запитаните пък най-определящо условие за един бизнес е „да хванеш вълната”, т.е. да подбереш точното време, място и хора, с които да развиеш дейността си. Около 24% от участниците твърдят, че много помага на предприемачите и това „да са в крак с новостите”, а 22% от собствениците на фирми смятат, че трябва „да имат късмет”. Други посочват, че са важни „добрите пазари и среда”, „правилната нагласа”, както и „любопитството”.
Почти половината (47%) от анкетираните мислят, че е нужно да развиваш личните си качества, за да имаш собствен бизнес. За да започнат собствен бизнес, 13% от участниците в проучването на „Кредитекс & ХипоКредит” казват, че най-важното е тегленето на кредит, за 71% най-важна е личната мотивация, за 29% стартът е възможен само с подкрепа на близките. Опитът в предишни компании (22%) и образованието (17%) също са основни за успешно начало на собствен бизнес. Според наблюденията на „Кредитекс & ХипоКредит” над 2/3 от отпуснатите до 25-годишни заеми от 10 хил. до 1 млн. евро са за малкия и средния бизнес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване