04/18/11 10:06
(http://e-vestnik.bg/)

Блогър печели “Южна пролет” с неприличен роман

Ивайло Борисов получава наградата “Южна пролет”. Снимка: официален сайт

Известният блогър Ивайло Борисов спечели наградата за българска проза за книгата си „Неприличен роман 01” (ИК „Колибри”, 2010) на тазгодишния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково. Конкурсът се провежда за тридесет и девети път, а целта му е да награди най-талантливите дебютиращи писатели в областта на поезията, прозата и киносценариите. Победителите бяха обявени от председателя на журито – проф. Боян Биолчев, а статуетките бяха връчени от кмета на града - Георги Иванов. Освен парична награда, Ивайло Борисов получи званието „Лауреат” и приза бронзов Пегас.

„01“ е книга за младия човек с големи амбиции и стремежи, роден в неподходящо време и на неподходящо място. Книгата е плод на реалността без розови очила, подигравка и на места безжалостна гавра с българската реалност - късния соц и ранния див капитализъм, българските порядки и криворазбраната „българщина”.

Авторът се представя така: Ивайло Борисов е роден през 1976. Завършва ЕСПУ и икономически техникум. Опитва няколко висши учебни заведения и напуска всичките по собствена воля скоро след приемането си, защото предпочита да експериментира и практикува, отколкото да добива сухи, и в голямата си част, ненужни знания. Освен това по него време няма ясна визия какъв иска да стане.

Впоследствие решава, че иска да стане много неща, а това с учене не се постига, затова се захваща за работа. Първата му сфера на дейност е графичен дизайн, 3D анимация и видео обработка. Когато интернет започва все повече да навлиза, загърбва това и става уеб дизайнер - нещо, което практикува и до днес, с тази разлика, че сега го прави за удоволствие.

За удоволствие също е и консултант по различни въпроси на уеб бизнеса, рекламата, брандинга, потребителските интерфейси и медиите. Говорейки за медии, притежава няколко блога и собствено онлайн лайфстайл издание, а последното му начинание е свързано с внос и търговия на едро и дребно – нещо, в което никога не го е бивало, но винаги е искал да опита.

Пише под различна форма от дете, като първите му публични прояви са през 2000-та, а първата си книга издава 10 години по-късно. В момента готви не само продължението й, но и 2 отделни други книги, а когато ги издаде ще има ръкописи за още 2, понеже му е много лесно да пише.

Известен е с ирационалното си и често парадоксално мислене, тежкия си тъмен хумор, често неразбран от хората, които не го познават и силните си емоции, когато се засегнат определени теми. Иначе е приятен, сладкодумен и забавен събеседник и жените доста го харесват като компания, тъй като си пада и малко тънък манипулатор.

Не харесва класическа литература, тъй като тя го натоварва, а парадигмата му на живот включва именно схващането, че той (животът) трябва да е лесен и забавен. По тази причина не вярва и в усилния труд. От две години и половина е щастливо женен, има син на 4 месеца и котка на 5 години. Бъдещите му проекти включват микс от търговия, медии, книги, филми и дизайн, но най-вероятно ще бъдат реализирани извън България, тъй като тя вече е тясна за амбициите му.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване