04/18/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

ЕК готви санкции за България заради признаването на дипломите

Има риск Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради административните пречки, които страната ни поставя за признаването на дипломите от университети в ЕС. Това пише вчера "Юроактив". Много български студенти, които са завършили в чуждестранни университети, са подали жалби до европейския комисар на образованието Андрула Василиу. Те са се оплакали, че тромавата процедура за признаване на дипломи у нас им е попречила да започнат работа или да продължат обучението си. Младежите обясняват в писмата си, че е трябвало да чакат повече от година, за да бъдат признати документите им.
Според информация на „Юроактив“ над 80 хил. са българските студенти, които имат дипломи от западни университети, а всяка година извън България завършват между 7 и 8 хил. родни младежи.
ЕК ще започне наказателната процедура срещу България, ако прецени, че продължителността на процеса по признаването или таксите, които се вземат, са неоправдани и ако се установи, че подобни практики нарушават правото на движение на студентите. При откриването на процедура се предвижда като последна мярка страната ни да бъде изправена пред Съда за Европейските общности в Люксембург.
Според един от примерите, който цитира „Юроактив“, студент е трябвало да доказва пред Националния център за информация и документация, който е отговорен за признаването на дипломите, че френският университет Сорбоната е законен. От доктор на науките пък е било изискано да резюмира дисертацията си на български, за да му признаят научната степен. Изданието пише още, че българите, които искат да работят или учат отново у нас, трябва да чакат между шест месеца и една година, както и да похарчат около 350 евро, за да легализират документите си. „Смятам, че процедурата е излишно утежнена. България, която често е критикувана заради недостига на административен капацитет, не може да си позволи да отсява по бюрократични причини хора, които искат да се върнат обратно и са завършили добро образование", коментира евродепутатът Ивайло Калфин пред "Юроактив".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване