04/19/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Какво мислят американците за нас

Снимка: личен архив

Често, докато съм в България, в някакъв момент се стига до “Добре де, кажи сега какво мислят американците за нас.” И каквото и да съм опитвал да отговоря, е звучало винаги някак недостатъчно. Сякаш събеседниците ми знаят единствения верен отговор и просто ме изпитват, за да се уверят, че аз пак не съм го улучил.

Какъв е имиджът на България в Америка? След 13 години живот в Щатите, аз ще опитам да нахвърлям накратко няколко случки по темата.

Вчера, неделя следобяд, сме на парти в познато семейство. Джефри е от Мисури, жена му Дженифър – от Канада, компанията е интернационална, около трийсетина възрастни плюс деца. В двора на къщата им сме, под сянката на секвои, децата тичат напред-назад и се пръскат с водни пистолети – за тях има какви ли не храсти и скривалища, а за възрастните – увеселителни напитки и разни мезета. Освен домакините, се познаваме с малко хора, което понякога е интересно, а друг път уморително. С напредването на следобеда разговорите потръгват, самосформират се групички по интереси, в които едни говорят за бизнес, недвижими имоти и кризата, други за сърф, а няколко от нас- за всичко останало.

Заприказвам се с един французин на име Паскал, биохимик. Когато се разпитахме кой откъде е, той казва, о, България – сещам се за чаши. Моля?, възкликвам аз. Чаши, казва французина, имате хубави чаши. Дотогава не ми се бе случвало България да е асоциирана с чаши. Паскал вдига рамене, ъ-ъ-да, ъ-ъ, но това е първия ми импулс за България – чаши. А сега де. Заговорваме по темата за първите импулси. Домакинята, която е театрален критик, отпива от чашата си, примижва и казва: “Хм. Чакай да видим. България. Страна от бившия съветски блок; не е имало война в нея, нали? Трябва да гугълна. Славяни? На Балканите е, нали? Да, трябва да гугълна. С две думи, “ вдига вежди Дженифър, “ нямам никакво знание за нито един аспект от българската култура, а също и история.”

После се усмихва. “Но не се чуди – повечето американци не знаят нищо за Канада, която граничи с повече от десет щата и е най-големия търговски партньор на тази държава, делим най-дълго просъществувалата в мир граница на света, делим един и същи език, култура и история и т.н. Извинявам се обаче, че не знам нищо за България.” Аз възкликвам - ама за какво се извиняваш? “Е, аз съм канадка, ние винаги се извиняваме.” Смеем се. Друг член от компанията ни, журналист, еврейски произход се включва и започва да реди импулсите за България по точки:

“1) Една от тези източно-европейски бивши сателити на Съветския съюз, която се оправи и изглежда, че не причинява никакви неприятности на никого.

2) Държава, която не само решава да предпази евреите си от нацистите, но всъщност успя да го осъществи много добре.

3) Тук един остарял, но все пак съществуващ образ: нощ или много облачен ден, ограда с бодлива тел, ръмжаща немска овчарка опъваща каишка, държана от безлик комунистически граничар облечен в сив шинел и с автомат преметнат през рамо.

4) ‘Bulgaria’ – заглавие на откачена песен на асид-рок групата It’s A Beautiful Day, базирана в Сан Франциско през шейсетте.”

На връщане от партито, питам дъщеря си какво знаят съучениците й за България. “Абсолютно нищо.” Отвръща тя. “Но мислят, че е много яко.”

Един случай: в местен бар се заприказваме с някакъв тип, който се оказа холандец, живеещ отдавна в Калифорния. През 1969-а тръгнал с велосипед да обикаля Балканите и в някакво селце недалеч от София го завалял силен дъжд. Влязъл в някаква сграда на центъра, защото била отворена външната врата, а и се виждали хора. И какво имаше ...

Публикувана на 04/19/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11564/kakvo-mislyat-amerikantsite-za-nas/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване