04/19/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Стимулират производството на ток от биомаса

България ще акцентира върху производството на ток от биомаса, обясни вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Според нея страната ни има сериозен потенциал при производството на ток от отпадна дървесина и от селското стопанство.
Инвеститорите в тока от биомаса, от отпадъци и отпадъчни води ще имат по-дълги срокове за преференциално изкупуване на енергията. Това е предвидено в новия Закон за енергията от възобновяемите източници, който предстои да бъде гледан от депутатите в пленарна зала.
Някои от предложенията в новия закон ни притесняват, не можем с лека ръка да се откажем от ВЕИ сектора, каза и посланикът на Италия Стефано Бенацо. По време на форума италианската компания „Италчименти груп“, която е собственик на предприятието „Девня цимент“, представи новия си ветроенергиен парк „Каварна 2“.
За да се стимулира производство на ток от биомаса, са осигурени допълнителни средства от програмата за възстановяване на ЕС, каза вчера заместник земеделският министър Светлана Боянова. Евросредства за подобни проекти има и по Програмата за развитие на селските райони, но интересът към тях не е голям.
Не е изключено срокът на договора за АЕЦ „Белене“ да бъде удължен и след 1 юни, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Той обясни, че дотогава се очаква финансовият консултант HSBC да анализира взаимните очаквания на България и Русия по проекта. Конкурсът за нов изпълнителен директор на НЕК трябва да бъде обявен днес. Предложенията за критерии за поста са му били предоставени в понеделник вечерта. Според източници на „Класа“ трудно ще се стигне до съгласие за нов шеф, има вероятност дълго време да управлява изпълняващият длъжността в момента Михаил Андонов.


Електроенергията поскъпва средно с 1% от юли

Цената на тока ще се повиши средно с около 1% от юли, обяви вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че ще се направи преразпределение на цените по отделните тарифи – дневна, нощна и върхова, като се очаква токът през нощта да поскъпне с повече от средното.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване