04/20/11 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Измамата с АЕЦ “Белене” 1. - Първа лъжа - ще има недостиг на ток, ВЕИ били скъпи

Кранове демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ “Белене”. Снимка: Булфото

Точно след ядрената авария в Япония, когато светът настръхна и Европа започна проверка на централите си (а Германия направо спря 7 от тях), у нас в медиите изпълзяха експерти да обясняват, че АЕЦ “Белене” ще е най-безопасната в света. И не само експерти.
Бившият шоумен и настоящ депутат Петър Курумбашев, който в началото на 90-те направи прочутото предаване “Куку” с мнима авария в АЕЦ “Козлодуй”, се изказа, че бъдещата централа в Белене ще се изплати за 15 години и критиките срещу проекта били платени.
А хвалбите безплатни ли са?
И наистина ли всичко е толкова страхотно? За безопасността никой не може да се закълне, че всичко ще е окей. Най-малко, човек може да провери в интернет сеизмологичната карта на Европа и ще види, че Белене, за разлика от Козлодуй, е в по-опасен район.
Но за необходимостта от централата, за това колко ще струва токът от нея и дали тя ще се изплати, нещо май ни лъжат.

Първа лъжа – без АЕЦ “Белене” ще има недостиг на ток

Стара и брадясала лъжа. Повтаря се вече над 10 години. Най-напред т. нар. ядрено лоби в България излъга за недостиг на ток, когато тръгнаха да закриват първите два блока в АЕЦ “Козлодуй”. След това, като затваряха блокове 3 и 4, енергийната мафия пак плашеше, че ще има недостиг на ток. Видя се, че това не стана. Нещо повече – с двата блока 5 и 6 АЕЦ “Козлодуй” произведе пак толкова ток през следващите години, колкото и с 4 блока. За първите 3 месеца на 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” е произвел рекордно количество ток в историята си. Има графика за това в сайта на централата, сравнение назад до 2001 г. (виж тук). Даден е и коефициент на използване на инсталираната мощност. За 2011 той е 1,043, а за 2001-2005 г. е 0,7-0,9. До края на 2002 г. централата е била с 6 работещи блока, а след това – с 4. И сега е произвела повече ток, отколкото тогава.
Излиза, че България е поддържала скъпо 4 и дори 6 блока, когато може да произведе същия ток и с два блока. Нещо ни будалкат да строим грамадни мощности, които да не работят с пълен капацитет. Ама държавата плаща заплати, доставки, поддръжка.
Сега ядреното лоби плаши, че до 2015 г. у нас трябва да бъдат спрени между 1700 и 2100 мегавата тецове заради екологични изисквания, а на тяхно място щели да влязат нови “само” 1100 мегавата. Но България има общо 11 200 мегавата мощности за производство на ток, около 30% от които изобщо не работят - т. нар. студен резерв (по света държавите поддържат около 15% такъв резерв). Мощностите са описани на официалната страницата на министерството на икономиката и енергетиката (виж тук).

Максималното потребление на ток в България в най-студените дни на годината, е 6000-6500 мегавата. Така че енергийната мафия плаши с откровени лъжи. Има проекти за пускане на над 2000 мегавата нови мощности от всякакви централи – малки вецове, екологични и др. (Има планове и за още повече, в съвсем начална фаза). Засега от екологични централи се добиват по-малко от 400 мегавата ток, а България е задължена от ЕС да станат поне 2000 – 16% от всички мощности.

Пултът за управление на АЕЦ “Козлодуй”. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

Премиерът Борисов плаши, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване