04/20/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Обама обвини спекулантите за поскъпването

Американският президент Барак Обама обвини спекулантите, че вдигат цените на бензина и притискат американските потребители, съобщи Ройтерс.
Той добави, че има достатъчно петрол на световния пазар, за да задоволи потреблението. В речта си пред колежани в щата Вирджиния държавният глава заяви, че увеличаването на американското производство на петрол и създаването на пазар за автомобили, пестящи гориво, ще помогне на страната да се справи с предизвикателствата в областта на енергетиката. „Знам, че е доста тягостно, ако имате ограничен бюджет, да виждате как трудно спечелените ви пари отиват в петролните компании, които вероятно пак ще имат рекордни печалби“, каза Обама.
Вдигането на цените на горивата се превърна в постоянна грижа за Белия дом, който се безпокои за тяхното въздействие върху икономиката и портфейла на избирателите в момент, в който Обама обяви, че ще се кандидатира отново за президент.
Средната цена на американския бензин достигна 3,84 долара (5,17 лв.) за галон (3,78 литра) миналата седмица, което го прави най-скъп от август 2008 г., тъй като цените на петрола скочиха над 100 долара за барел.
Напомпаните цени, които достигнаха ключовото ниво от над 4 долара за галон в някои американски градове като Лос Анджелис, Сан Франциско и Чикаго, подлагат на политически натиск Обама, който трябва да действа. Президентът заяви, че глобалното снабдяване с петрол е адекватно и че спекулантите са тези, които чувствително увеличават цените.
„Истината е, че много голямата причина, която вдига цените на петрола, не е липсата на предлагане. Има достатъчно запаси. Има достатъчно петрол, за да задоволи световното търсене“, каза Барак Обама.
Саудитска Арабия заяви по-рано през седмицата, че пазарите всъщност са пренаситени, което е принудило страната да намали производството с 800 000 барела на ден през март заради намаленото търсене.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване