04/20/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Плащаме "Гражданска отговорност" накуп, стикерите отпадат

Отпадане на разсроченото плащане на „Гражданска отговорност“ чрез въвеждане на еднократно издължаване, както и премахване на стикерите, които идентифицираха наличието на ГО. Това са само част от промените, които Комисията за финансов надзор предлага да залегнат в Кодекса за застраховането (КЗ), изпратен на Министерството на финансите за одобрение.
Според експертите възможността за плащането на вноски е довела до появата на порочни практики, при които привидно се сключва задължителната полица чрез заплащането само на първата вноска от сумата. По този начин клиентът разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата, и си спестява глоба или спирането на автомобила от движение.
Освен това ще отпаднат стикерите по ГО, като вместо това след въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира индивидуален номер на полицата в реално време. По този начин ще отпадне и необходимостта от отчитане и ще се прекрати лошата практика на отчитане на полиците с голямо забавяне, посочат в мотивите си от КФН. Друга промяна във връзка със застрахователния договор по задължителната автополица е, че застрахователният договор влиза в сила в деня и часа на неговото сключване. Размерът на лимита на отговорност при причиняване на неимуществени щети при транспортно произшествие също се променя, като те скачат от 1 млн. на 5 млн. лв., без оглед на броя на пострадалите лица.
Надзорът смята да публикува периодично информация за всяко дружество и общо за пазара, която ще включва данни за премиен приход, изплатени претенции, размер на техническите резерви, изплатени комисиони и други. Освен това КФН ще дава данни и за тарифите по „Гражданска отговорност“. Това вече стана повод за конфликт с едно от дружествата в бранша – „Булстрад Виена иншурънс груп“, което обаче не успя да убеди КЗК, че тази практика е некоректна. Сред основните мотиви на комисията са създаване на пълна прозрачност в дейността на застрахователите и подобряване на информираността на потребителите.
Румен Янчев, изпълнителен директор на “Булстрад Виена иншурънс груп”, коментира пред “Класа”, че плащането на една вноска отдавна е практика в компанията и че разсрочените вноски касаят повече фирмите с по-голям автопарк. Той обясни, че не е против подобна мярка, но въпреки това не вижда как това ще се случи, тъй като след 2-3 години цената на ГО се очаква да бъде между 300 и 400 лв. Това са суми, които малко трудно могат да се плащат накуп от всички, обясни той. Относно публикуването на данни за ГО Янчев бе категоричен, че никъде в чужди страни финансовият надзор не публикува подобна информация.
“Явно ние сме новатори и сигурно има някаква причина”, добави той. Лично нашето дружество не смята, че това трябва да е така, КФН разполага с всички инструменти и има най-големи права и едва ли публикуването ще промени нещо, обясни Янчев. Не мога да разбера каква е тази мания да бъде всичко публично и да е в интернет, дори мисля, че с нищо това няма да помогне, категоричен бе той.
Сред залегналите промени е и прекратяването на практиката, при която банките задължават кредитополучателите да се застраховат в определена от тях компания. Ако новите текстове бъдат одобрени, занапред всеки, който иска кредит, ще може сам да избира къде да бъде направена застраховката му “Живот”. Ако настъпи неблагоприятно събитие, банките ще се обръщат първо към компаниите и чак на второ място към близките на починалото лице.
Ще бъде фиксиран и срокът, в който ще се подават и приемат застрахователни претенции. Според преценката на КФН той следва да бъде 55-дневен от завеждане на претенцията, като в рамките му застрахователите ще могат да изискват допълнителни документи, след което са длъжни да изплатят обезщетението или аргументирано да го откажат. Комисията за финансов надзор въвежда и капиталово изискване към застрахователните брокери, които ще трябва да притежават и поддържат собствени средства в размер на 4% от застрахователната премия, но не по-малко от 35 000 лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване