04/20/11 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Финландският вот проби защитата на еврозоната

Европейският съюз може би ще трябва да преодолее финландския отпор срещу отпускането на спасителна помощ за Португалия, като в същото време трябва да се справи и с нови пречки, свързани с разширената система за финансова помощ, смятат анализатори, сред които Гунтрам Волф от института за икономически изследвания Bruegel.
Способността на ЕС да запуши дупките в мрежата за сигурност на лисабонското правителство не е достатъчна, за да накара евроскептичните финландци да се откажат от решението да блокират плана на еврозоната за справяне с дълговите кризи.
ЕС планира да отпусне на Португалия помощ от €80 млрд., точно когато Финландия се готви да сформира правителство, което може да включва партията „Истински финландци“, която е против спасенията на Гърция и Ирландия и може да влезе в правителството, тъй като завърши трета на изборите на 17 април. Тази перспектива задълбочи растящите опасения, че евентуално просрочване на гръцкия дълг може да доведе до поевтиняване на еврото и до растяща задлъжнялост на страните в европейската периферия.
Изходът от финландските избори „показва, че желанието на северните държави да увеличат обема на спасителния механизъм е намаляло, заяви в телефонно интервю Волф от Bruegel. Това задълбочава политическата несигурност и създава условия спредовете по облигациите да продължат да растат.“
Португалските и гръцките държавни облигации поевтиняха и доведоха доходността на 2- и 10-годишните облигации до рекордни нива от въвеждането на еврото насам. Еврото поевтиня с 1,6% спрямо долара – най-големият спад от близо четири месеца.
Северните държави от ЕС са изправени пред растящото неодобрение на гласоподавателите за финансираната от данъкоплатците помощ за задлъжнелите евространи. Преди финландските избори партията на германския канцлер Ангела Меркел изгуби регионалните избори поради все по-сериозната съпротива на германците към спасителните планове.

Силно неодобрение

Силното неодобрение на гласоподавателите в по-богатите европейски държави може да попречи на плановете на еврозоната да увеличи капацитета на Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) да отпуска заеми до максимума от €440 млрд. Механизмът се нуждае от буфери, за да гарантира кредитния си рейтинг ААА и затова в момента поставя горна граница от €250 млрд. на отпусканите помощи. За да се отпусне максималният заем, е нужно одобрението на гласоподавателите в страните от еврозоната, включително Финландия, която е една от шестте евродържави с рейтинг ААА, на които се опира ЕМФС.
Общественото негодувание може да подкопае и споразумението на ЕС от март за замяната на ЕМФС с постоянен механизъм за борба с дълговата криза, който да започне да функционира през 2013 г. Това решение също се нуждае от подкрепата на правителствата от еврозоната.
Резултатът от финландските избори „ще затрудни региона да предоставя помощ на периферията, заяви Дейвид Маки, главен икономист на JPMorgan Chase в Лондон. „Този резултат ще задълбочи несигурността и волатилността в еврозоната.“
Новото финландско правителство може да наложи вето на дела от ЕМФС за спасителния пакет за Португалия или за някоя друга държава в бъдеще. Съгласно настоящите практики Финландия не може да се откаже от ролята си на гарант на ЕМФС, тъй като това право се дава само на държави от еврозоната, които получават помощ от фонда, заяви говорителят му Кристоф Роше. Финландия финансира близо 2% от гаранциите на ЕМФС от €440 млрд.
Другите европейски държави ще обединят усилия да запълнят дупките в планирания пакет за Португалия, в случай че финландското правителство не плати своя дял, увери представител на ЕС. В договорка от миналата година евролидерите са обещали да попречат на дадена страна да блокира финансова помощ, заяви представителят, който предпочете да остане анонимен, тъй като договорката не е била писмена.
Случващото се днес има прецедент, свързан с гръцкия пакет от заеми от ЕС и МВФ, който бе одобрен миналата година преди създаването на ЕМФС. Когато Словакия отказа да плати своя дял от 110-те милиарда евро за Атина, останалите държави от еврозоната компенсираха разликата. Освен това правителството на Словакия заплаши, че ще спре вноските си към ЕМФС, преди да отстъпи пред исканията на еврозоната да уважи подписаното обещание.
„Истински финландци“ с лидер Тимо Сойни увеличиха гласовете си с близо 15 пункта и получиха 19% от финландския вот. Резултатът бе балансиран от проевропейската „Национална коалиция“ на финансовия министър Юрки Катайнен, която се превърна в най-важната финландска партия за първи път в историята. Социалдемократите, които също се противопоставят на спасението на Гърция и Ирландия, спечелиха 19,1%.
Катайнен обеща да си сътрудничи само с партии, които подкрепят спасителните инструменти на еврозоната. Той заяви, че „Финландия винаги е била отговорна страна от ЕС“ и допълни, че е „уверен, че новото правителство, независимо от партиите, участващи в него, ще прояви желание да продължи тази политика“.
„Истински финландци“ ще се опитат да постигнат мнозинство, което да им позволи да предоговорят участието на Финландия в спасителната система на еврозоната, твърди Сойни. „Парите ни не бива да се пилеят за механизми, които не работят“, допълни той.

Увереност от Брюксел

Европейската комисия, изпълнителният орган на 27-членния ЕС, заяви, че резултатите от финландските избори няма да повлияят върху подготовката на спасителния пакет за Португалия в сътрудничество с ЕЦБ и МВФ.
„Изборите не променят нищо, заяви Пиа Аренкилде-Хансен, говорителка на председателя на комисията Жозе Барозу. Напълно сме уверени, че Финландия ще изпълнява ангажимента си и занапред.“
Маки и Волф изразиха съмнение, че новото финландско правителство ще наложи вето на спасителния пакет за Португалия. Целта на еврозоната е да постигне споразумение по португалската помощ на 16 май, т.е. три дни преди датата, когато новото финландско правителство би трябвало да поеме кормилото.
„Смятаме, че новото финландско правителство няма да наложи вето на помощта на ЕМФС за Португалия, но може да иска по-строги условия“, посочи Маки. Волф допълни, че Финландия може да настоява за допълнителни условия по помощта за Португалия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване