04/22/11 09:42
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Русия и Турция се страхуват от Румъния

в. Ромъния либера

Румъния има както икономически, така и стратегически интереси в района на Кавказ, казва представител на министерството на отбраната, който отбелязва, че този регион ще стане един от кръстопътищата на големите сили в недалечно бъдеще. Русия гледа с безпокойство новите партньорства, които се оформят в региона, а анализатори от Москва и от Анкара смятат, че в последно време Румъния е разширила твърде много военното и енергийното си влияние в района на Черно море.

Президентът Траян Бъсеску започна в понеделник посещение в Азербайджан - една от четирите държави, с които Румъния има стратегически партньорства. Азербайджан е отправната точка на нов енергиен маршрут, чрез който румънските специалисти се надяват в бъдеще да се откажат от вноса на руски газ и дори да намалят европейския пазар на “Газпром”, според специалист от румънското министерство на икономиката.

Румъния успя да изгради достатъчно връзки, за да може да участва в бъдеще в игрите в региона на Каспийско море и е единствената страна от ЕС, която е подписала стратегическо партньорство със страна от зоната. От тази шахматна дъска има две ползи, както обясни представител от министерството на отбраната: икономическа, която е свързана с остойностяването на енергийните ресурси, и стратегическа, която визира отварянето на тази зона, която се намира на основната ос на 21-ви век, така, както е начертана от военните експерти на големите сили: Аденски залив-Персийски залив-Шанхай.

След като подписа през 2009 г. стратегическо партньорство с Азербайджан, Румъния имаше идеята за едно ново енергийно трасе, по което кавказкият газ да пристига в Европа, заобикаляйки всички големи сили от Черно море: Русия, Украйна и Турция. По този начин Румъния си създаде собствен НАБУКО чрез споразумение, подписано миналата година от Азербайджан, Грузия и Румъния, към които по-късно се присъедини и Унгария.

Проектът АГРИ (Азербайджан, Грузия, Румъния, интерконектор) предполага доставката на азерски газ от находището Шах Дениз по газопровода Баку-Тбилиси до грузинското крайбрежие, където той да бъде втечнен, така че да може да се транспортира с кораби с голям тонаж до Констанца. Там газът повторно се газифицира и се изпраща по тръбопроводи на запад - чрез Унгария, и на юг - чрез България. Изграждането на двата терминала за втечнен природен газ на брега на Черно море, един в Кулеви в Грузия и другия в Констанца, ще струват между два и пет милиарда евро и ще бъдат проектирани с максимален капацитет от осем милиарда кубични метра газ. Специалист от министерството на икономиката каза, че Румъния се надява да може да доставя газ в страните от ЕС през следващите три години, а “Газпром” - най-големият доставчик в света, може да изгуби по този начин част от западните си консуматори.

Румъния смята, че ще може да построи заводи за втечняване на газа с европейски пари и ще може да доставя каспийски газ в Европа по-бързо отколкото “Южен поток” - руският тръбопровод, проектиран да снабдява европейския пазар по маршрут, който заобикаля Украйна, и по-бързо от Набуко - газопроводът, замислен от ЕС, за да намали зависимостта от Русия. “Ромгаз” ползва още от 2008 г. 1,6 милиона долара от Американската агенция за търговия и развитие, за да направи проучване за осъществимостта на проекта за терминал за втечнен газ в Констанца, при положение, че в целия свят има само 70 терминала за повторно газифициране.

Анализатори от Стратфор смятат, че проектът АГРИ безпокои както Русия, така и Турция. Русия не гледа с добро око на все по-добрите отношения, които Румъния си създава в Кавказ и е видимо недоволна от новия енергиен маршрут, в който участват Грузия и Азербайджан. Анализаторът от Стратфор Еужен Каусовски забелязва, че страните участнички в АГРИ имат сериозни проблеми с Русия: Грузия има на своя ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване