04/25/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Еколози протестираха срещу строежа на АЕЦ „Белене“

Правителството не трябва да подписва окончателния договор с Русия за АЕЦ "Белене" преди да станат ясни новите критерии за ядрена безопасност и на тяхна основа да бъде преоценена необходимостта от нова атомна централа в България. Това се посочва в декларация до Народното събрание, правителството и държавния глава Георги Първанов, изготвена от протестиращи хора срещу строежа на АЕЦ „Белене“. Документът бе одобрен от стотина участници в митинг пред портала за площадката на втората атомна централа край Белене, с който приключи протестният автопоход от Свищов. В протеста се включиха и около 30-тина автомобила, информира БТА. Проявата под наслов "Паметта за Чернобил и ужасът от Фукушима ни дават последен шанс да кажем Стоп на АЕЦ "Белене" бе организирана от шест природозащитни организации от Белене и Никопол.
Призоваваме правителството да вземе решение не само за окончателното спиране на проекта, но и за конверсия на площадката, където да бъде реализиран друг инвестиционен проект, който да осигури поминък за хората от района, каза пред участниците в митинга депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев.
Неговият колега Ваньо Шарков заяви, че хората от района на Фукушима са вярвали, че тяхната централа е надеждна, но в 20-километровата зона на авариралия реактор вече всички са евакуирани.
В 20-километровата зона на бъдещата втора АЕЦ у нас попадат Белене, Свищов и Никопол и не трябва да се допуска хората да живеят в непрестанен страх за бъдещето, добави Шарков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване