04/26/11 10:33
(http://e-vestnik.bg/)

3000-6500 евро начална заплата за български инженер дават в Европа. А у нас?

На специализирана трудова борса във Варна стана ясно, че работодатели от Дания, Германия и Норвегия са обявили общо 140 работни места за български инженери и IТ специалисти.

Дания предлага за начинаещи 3000 евро стартова заплата, за хора с опит - 6000 до 6500 евро. Германия съответно 3700 евро за хора без опит и около 6000 евро за такива със стаж. В Норвегия стартовата заплата е 4200 евро, а за специалисти с опит - над 5200 евро.

Разбира се, всеки български инженер, който знае английски или немски, веднага ще тръгне за там. Луд ли е да остане тук? Тук стартовата заплата “в сектора” както се казва е 500-700 лв. Тоест 250-350 евро - от 10 до 20 пъти по-ниска от заплатата, която предлагат в Европа.

Дори да плаща там наем 1000 евро, един български инженер пак ще живее по-добре от тук. На всичкото отгоре в супермаркета там голяма част от храните и напитките са по-евтини от тук. С туристически пакет ще идва на българското или испанското море с по-малко пари, отколкото ще плаща тук като българин.

С две думи – резерватът България не може да задържи хората си, освен ако не тури пак изходни визи и телени мрежи по границата, както при комунизма.

Как да стане така, че един образован млад човек, “вишист”, както му викат тука, да остане в България? Да накараш тукашните работодатели да дават 3000 евро заплата, веднага ще ти възразят, че нямат такава печалба, не продават само за износ, че да получават адекватен приход.

Дали е така обаче? Наши фирми имат печалби и по 100-ина процента, докато западните работят с печалби от 7-10%. Тук никой не търси перспективни специалисти да им плащат големи заплати и да се развиват. Търсят възможно най-нископлатени и бизнесът им цели бърза и лесна печалба, с рушвети, далавери и т. н.

Да, и у нас има фирми с нормална печалба от 10-ина процента годишно. Но и те не инвестират в хората. Важно е собствениците да са добре, да карат джипове, да поддържат големи къщи. И сега са го закъсали и стоварват тежестта точно върху заплатите на хората – намалили са ги, съкращават ги.

Е, няма кой да остане в такава държава. Езиковите гимназии произвеждат българи за износ. И вината не е в тях.

И заминаващите ще се връщат от време на време при роднини, за да търпят обиди от местните. Форумите в интернет са пълни с такива към емигрантите – да не давали акъл, да не се връщат, да си седят там.

Онзи, които се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване