04/26/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

"Каолин" руши археологически паметници, на ход е прокуратурата

"Каолин", една от последните все още работещи фирми на кредитния милионер Иво Прокопиев, разрушава ценни археологически паметници край град Меричлери. Това показват резултатите от огледа, извършен от Регионалния исторически музей-Хасково на 25 ноември 2010 г.
По случая е изготвен обширен доклад. Заключението е, че са констатирани 6 археологически обекта със статут на културни ценности с категория национално значение по смисъла на чл. 146, ал. 3 от Закона за културното наследство /ЗКН/, застрашени от дейността на "Каолин" АД в рамките на концесионна площ "Великан", Меричлери, община Димитровград. В документа изрично се подчертава, че трябва да се проведат спасителни разкопки. Досега е проверена само източната част на концесионната площ, тепърва предстои оглед на централната и западната. Специалистите са установили също, че в границите на концесията има още най-малко седем древни могили.
В началото на април 2011 г. Николай Колев, директор на музея в Хасково, е уведомил изпълнителния директор на "Каолин" АД Димитър Ангелов, че трябва да се проведе спасително археологическо проучване на застрашените културни ценности. Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов е предупредил шефа на фирмата, че в района се намират и други археологически обекти, за които съществува потенциална опасност. Ето защо Министерство на културата е издало предписание, според което "Каолин" трябва да сключи договор с музея в Хасково за извършване на археологическо проучване. Въпреки че срокът е бил ноември 2010 г., до този момент договорът не е подписан и концесионерът продължава своята дейност.
През последните години в границите на Софийска община се провеждат мащабни строително-изкопни работи и затова "Класа" потърси становището на столичните експерти. Когато се открие находка, веднага се информира Институтът за паметниците на културата. От там изпращат експерти и работата продължава под техен надзор, казаха от общината.
Зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни какъв е законовият ред при строителството. Щом се открие археология, незабавно се спира изграждането на обекта. Изпраща се екип, който прави оценка и дава предписания. Дейността се прекратява, докато работят археолозите, обобщи Лиляна Павлова.

Министерството на културата влезе в ролята на контролен орган по случая "Каолин"

Ведомството, ръководено от Вежди Рашидов, нареди "Каолин" да сключи договор с Регионалния исторически музей в Хасково за проучване на терена на концесията, за да бъдат защитени възможните археологически находки. Отговорният ресорен зам.-министър - археологът Тодор Чобанов, лично се ангажира със случая. Наше задължение е да следим какво се случва в този район, тъй като се знае, че там има могили, които крият безценни богатства, каза той пред "Класа". Срокът за подписване на договора между "Каолин" и музея беше ноември 2010 г. До този момент обаче това не се е случило.
Междувременно сред местните хора усилено се говори, че докато са добивали варовик, екипите на "Каолин" са попаднали на интересни експонати, които не са показвани никому. Причината е ясна - реална опасност от спиране на дейността!

Красивата природа постепенно се превръща в лунен пейзаж


Но набезите срещу историческото наследство на България не са единствените престъпления, които извършва компанията на Иво Прокопиев. Повече от две години "Каолин" издълбава огромни кратери край Меричлери, превръща земеделските имоти в пустиня, а красивата природа - в лунен пейзаж. При това законът отново е прегазен безцеремонно и предназначението на земите не е променено.
През февруари 2011 г. фирмата официално е поискала в община Димитровград да се изготви подробен устройствен план, за да преотреди земеделски земи за кариера, показа проучване на "Класа". Справка в кадастралния регистър обаче сочи, че четири от седемте имота в землището на гр. Меричлери, които фирмата иска да използва за дейността си, са извън терена, предоставен на концесия. Обяснението е, че "Каолин" иска да промени каквато и да е земя в района на Меричлери, за да може после да твърди, че законът е спазен и са изпълнени клаузите на договора.
Фактите обаче показват друго. И до този момент "Каолин" не е спазил задълженията си по концесионния договор и добива варовик в находище "Великан" незаконно върху земеделски земи, без да е променено предназначението им. Но въпреки откровените нарушения, които се извършват пред очите на всички, нито Трайчо Трайков, нито Нона Караджова смеят да спрат незаконния добив, докато концесионерът изпълни задълженията си съгласно Закона за устройство на териториите, Закона за подземните богатства и Закона за концесиите.

За "Каолин" законите не важат

Въпросът нарушава ли "Каолин" концесионния договор е повдигнат още на 11 ноември 2010 г. в парламента. Тогава в отговор на парламентарно питане, икономическият министър Трайчо Трайков отговаря, че "не са констатирани нарушения при осъществяване на дейността от концесионера, но при констатирани нередности ще бъдат взети необходимите мерки, включително спиране или прекратяване на концесионния договор".
Но заблуден се оказва не само министър Трайков. На 5 януари 2011 г. неговият заместник Марий Косев изпраща писмо до Танко Петров, председател на инициативния комитет, срещу кариерата край град Меричлери, в което изрично се посочва, че "не са констатирани груби нарушения по експлоатацията на кариерата".
Но, ако двете писма, носещи печата на икономическото министерство поразително си приличат в оценката, съвсем различна е позицията на аграрното ведомство. На същата дата 11 ноември 2010 г. и в отговор на същия депутатски въпрос аграрният министър Мирослав Найденов заявява, че не е променено предназначението на земеделските имоти, върху които работи "Каолин", и нарушения има.
Месеци по-рано чрез писмо от 23.02.2010 г., адресирано до МОСВ, дирекция "Земни недра и подземни богатства", директорът на РИОСВ-Хасково уведомява, че "Каолин" АД извършва незаконен добив и първична преработка в концесионната площ на находище "Великан", като се унищожават безвъзвратно земеделски земи. Няма искане за промяна на предназначението на земята в района на концесията, категорични са тогава в община Димитровград.
Заради точността трябва да се отбележи, че според чл. 9, ал.2, т.17 от Договора за предоставяне на концесия за добив от находище "Великан" в землището на гр. Меричлери фирмата концесионер е задължена "да предприеме всички правни и фактически действия за промяна предназначението на земята в концесионната площ".
Само преди броени дни на специално запитване на "Класа" за щетите, които "Каолин" е нанесла, от аграрното министерство отговориха следното: "С акт за административно нарушение е установено, че "Каолин" АД е започнало добив на варовик, като с дейността си е унищожило земеделска земя, собственост на дружеството, находяща се в землищата на гр. Димитровград, гр. Меричлери и с. Великан, община Димитровград, област Хасково, без да е проведена процедурата за промяна предназначение на земеделската земя по реда на Закона за опазване на земеделските земи /ЗОЗЗ/. С това е нарушен чл. 2, ал. 3 от ЗОЗЗ и чл. 3, ал. 2 от Правилника за прилагането на ЗОЗЗ. Въз основа на съставения акт е постановено наказателно постановление на "Каолин" АД, с което е наложено административно наказание - имуществена санкция в максималния размер на стойност 2000 /две хиляди/ лева."
Какво по-голямо доказателство е нужно на министър Трайчо Трайков, за да се убеди, че фирмата работи в нарушение на концесионния договор? Защо икономическият министър отказва да вземе мерки и да приложи закона, който предвижда в този случай прекратяване на концесията, остава в тайна.
И до ден-днешен липсва адекватната реакция и на министъра на екологията Нона Караджова. Тя подмени заповедта на заместничката си Евдокия Манева, елиминира представителите на гражданското общество и изпрати свои експерти, които да "установят", че всичко в района е нормално. Караджова не се трогна дори когато водата в Меричлери се оказа отровена и опасна за здравето на хората.
Местното население обаче отказва да се примири със ситуацията. През миналата година хората многократно се вдигаха на протести срещу дейността на "Каолин". Един от митингите дори беше в София, пред сградата на Министерския съвет.
Всички факти категорично показват, че е извършено сериозно престъпление. Повече от две години компанията на Прокопиев разсипва ценни археологически находки, унищожава земеделски земи, които не подлежат на възстановяване, замърсява околната среда...
Хората в града обаче не спират да се надяват, че след поредната серия от доказателства за явни закононарушения министър Трайков няма друг изход, освен да изпълни задължението си и прекрати концесионния договор с "Каолин".
  • Малко преди приключването на броя от ПК "Екогласност" ни съобщиха, че днес, 27 април, внасят в прокуратурата сигнал за нарушенията на "Каолин", свързани с археологическите паметници.


Сезирана е Върховна касационна прокуратура

Повече от две години фирма "Каолин" АД унищожава над сто декара земеделски земи и гори в землището на гр. Меричлери.
Въпреки сигналите, изпратени до компетентните държавни институции, не се предприемат мерки за спиране на незаконната дейност. Това е написал до Върховна касационна прокуратура Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност".
Георгиев подчертава, че въпреки изпратените сигнали министър Трайков, който е страна по концесионния договор, отказва да изпълни задълженията по чл. 29 и да спре действието на концесионния договор с "Каолин" АД до промяна на предназначението на земята. Министър Трайков в писмените си отговори на сигнали и питания от народни представители умишлено прикрива нарушенията на "Каолин" АД и по този начин става и съучастник на извършените нарушения. Трябва да бъде потърсена отговорност от лицата, които са унищожили над 90 000 кв. м земеделска земя, се казва още в писмото, изпратено до ВКП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване