04/26/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

"Уестингхаус" вече строи блокове от ново поколение в Китай и САЩ

Енергийната компания „Уестингхаус“ вече е започнала строителство на 32 ядрени блока от новия си модел AP 1000 в Китай. Още 4 се строят в САЩ, а в скоро време реактори от този тип ще започнат да се изграждат и в Англия. Това обясни вчера пред „Класа“ Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, който присъства на презентацията на новия модел реактор на „Уестингхаус“. Йорданов добави, че AP 1000 е от най-ново поколение за разлика от предложените за строеж на АЕЦ „Белене“ руски реактори.
„Уестингхаус“ е собственост на японската корпорация „Тошиба“. Представители на дружеството идваха в България преди близо две години, за да представят 1000-мегаватовия блок, който тогава не бе лицензиран от американските регулаторни органи. Предложението на японците тогава бе подобен реактор да бъде изграден като VII блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Съоръжението вече е лицензирано от американския регулатор, обясни Йорданов.
Вицепрезидентът на „Уестингхаус“ за Южна Европа Хосе Гутиеррес, който представи AP 1000, вчера се срещна и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На срещата е било обсъдено развитието на ядрената енергетика в света след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“. Дискутирани са били и технологичните възможности на компанията за извеждане от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ „Козлодуй”.
Реакторът на „Уестингхаус“ все още не е получил окончателен лиценз за работа в САЩ, заяви за „Класа“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум. За да отговори на европейските изисквания за безопасност, блокът трябва да има и уловител на стопилката (бетонна плоча под самия реактор, която да предпазва от радиационен разлив околната среда). Това е едно от изискванията на ЕС, за да получи „Уестингхаус“ лиценз за блока си, уточни Манчев. Друг недостатък на проекта е, че не може да издържи на удар от пътнически самолет, за разлика от блоковете, предвидени за АЕЦ „Белене“.
Експертът обясни, че „Уестингхаус“ е спечелила конкурс за строеж на два блока AP 1000 във Флорида, като проектът е за 22,6 млрд. долара. Подготовката и изграждането на съоръжението се очаква да отнеме малко повече от 70 месеца. За същото време и руснаците могат да построят 1000 мвт. блок. Друга техническа особеност на AP 1000 е, че на 65 м височина близо до реактора трябва да се изгради резервоар, пълен с 4 млн. т вода, който да залее блока в случай на авария, твърди Манчев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване