04/27/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Фурнаджийски лопати ли са избирателите?

Пенсионер гласува в секцията на Бойко Борисов в Банкя. Снимки: Валентина Петрова

Американските т.нар. независими избиратели стават все по-сериозна сила, с която се съобразяват всички политически играчи. Щатите, в които те са най-много като бройка, се наричат swing states. Не защото харесват суинга, а защото веднъж гласуват за демократите, друг път за републиканците. Самата концепция за независим, който гласува така неправолинейно, изобщо не е обидна в САЩ. Дори напротив, тези щати и хора в тях биват ухажвани най-много по време на предизборна кампания. На практика те спечелиха местните избори миналия ноември.

Според социолози те представляват средната класа или каквото е останало от нея след тежката и продължителна рецесия. Основната им икономическа идея е да се намали дефицитът на САЩ чрез консервативна, фискална политика, чрез драстични, но не безотговорни, бюджетни съкращения, свиване привилегиите на профсъюзите и държавните служители, постигане на действителна, енергийна независимост..

Във външнополитически план нямат много претенции. Ако може САЩ да громят всички свои врагове по света, но ако може това да става безплатно и без жертви сред американските войници. С една дума „и вълкът да е сит, и агнето да е цяло!”. Дали това е реалистично? Вероятно не, но е хубаво да се помечтае за него. Така и така гласуването отразява много повече очакванията ни за бъдещето, отколкото действителното ни положение в момента. Неслучайно един от най-значимите икономически индекси е т.нар. Expectation Index, който следи оптимистичността на нагласите за икономическото бъдеще.

Цапнатият в устата Бил Моър, един от най-ревностните привърженици на демократическата партия, с най-острото политическо шоу по HBO (Real Time With Bill Maher), казва през зъби, че дори и най-бедните американци вярват, че всъщност са милионери, попаднали във временна, неловка, финансова ситуация. Може и мнозина да не се съгласят с тази брилянтна фраза, но зад нея стои един непоправим оптимизъм у американските избиратели. За разлика от нас, те винаги гласуват „ЗА” конкретен кандидат, а не „ПРОТИВ”, поне досега. В този смисъл „независимите” се изживяват като най-висш коректор на политиката в САЩ. Вероятно до голяма степен имат право.

У нас подобна смяна на политическите възгледи се смяташе, поне доскоро, за нагаждачество или хамелеонщина, или опортюнизъм, или „бояджийство”… Всички изброени „термини” са обидни. Най-често те се прилепват към хора, които са гласували за поредната партия – победител на настоящите изборите, отричайки се от вота си на предишните. Въпросните хора са се „закачили” за новия влак, който ще ги издърпа към по-добри времена и тях, и техните семейства. Обидните думи се отправят от тези разочаровани, „принципни” гласоподаватели, които са подкрепили загубилата изборите партия и очакват финансови наказания за неспособността си да се ориентират навреме, както и за оказалата се излишна тяхна принципност.

Въпросните „принципни” хардлайнери, които вярват в правотата на своята партия, дори когато тя греши, обаче стават все по-малобройни. „Твърдите ядра” вече са с все по-омекваща душевност. Най-простата, аритметична сметка обаче показва, че българските „независими”, „фурнаджийски лопати” стават все повече. Те са мнозинството. С тяхна помощ на власт дойде НДСВ. Те избраха и ГЕРБ.

Сега сред тях е модерно да си посипват косата с пепел и да вият вопли за неправилния си избор. Може би защото самите те трудно могат да анализират начина, принципите, спрямо които вземат политически решения кого да подкрепят, „за” или „против” кого да гласуват. Вероятно едни от тях го правят за собствена облага. У нас участието във властта (или връзките в нея) винаги водят до забогатяване. Други нямат такива користни цели, а постъпват емоционално, дори идеалистично, с идеята „нещо да почне да се оправя…”, каквото и да значи това.

Преди да съдим едните и да омаловажаваме приноса на другите, трябва да отчетем важния факт, че има някакъв вид обръщаемост. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване