04/27/11 00:43
(http://e-vestnik.bg/)

Измамата с “Белене” 2. – Токът щял да поскъпне 2-3 или 18 пъти, а от АЕЦ щял да бъде евтин

Пултът за управление на АЕЦ “Козлодуй”. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

10 години наред енергийното лоби плашеше, че като закрият блокове 1 и 2 в “Козлодуй” (2002 г.), а после и 3 и 4 (2006 г.) токът ще поскъпне 2-3-4-5 пъти. Най-разнообразни прогнози, хвърлени като заплаха в ефира и в печата. Какви ли не експерти и шефове на енергетиката, директори на АЕЦ и т. н. обясняваха най-категорично как неминуемо това ще стане.
Мина достатъчно време от закриването и на 4-те блока в “Козлодуй”, а това не стана. Няма такова драматично поскъпване, каквото обещаваха всичките тия експерти. Това иде да покаже, че те или са некомпетентни, или направо лъжат. Второто е по-вероятно. Защото те всичките са заинтересовани от съществуването на АЕЦ и строителството на нова АЕЦ. Както е известно от износа на ток не печелеше държавата, а посреднически фирми, които изкупуваха в аванс тока от НЕК на цени около 3,5 цента на киловатчас – тоест по-евтино отколкото го купуват електроразпределителните дружества за вътрешния пазар. И след това същите тези посреднически фирми го продаваха в Турция, Гърция и др. Тези фирми са все свързани с бивши шефове от енергетиката, които са в топли отношения с настоящите. Всички по-едри и по-дребни шефове в енергетиката в един момент преливат в частния бизнес с разни изпълнителски или консултантски фирми. Рушветите между частния бизнес и държавата прехвърчат като градушка. Затова в медиите още преди години

се появи понятието “енергийна мафия” и “ядрена мафия”

Тя разполага с пари, плаща на медиите, на конкретни публични личности да говорят в защита на атомната енергетика. Сeга това става и с новата АЕЦ “Белене”. Един нов строеж, особено с руски инвеститори, строители, фирми изпълнители, неминуемо носи милиони комисиони. При проект за 6,3 млрд. евро, може да се предположи, че комисионите са поне 10%, раздадени или под масата, или явно, чрез консултантски договори. А отделно ще валят поръчки на приятелски фирми. Затова пропагандата в подкрепа на АЕЦ е голяма.
И ако някой възрази и каже нещо срещу АЕЦ, веднага го обявяват, че е платен от “американците”. А положението е точно обратното – плаща за медийна подкрепа ядрената мафия. В нея са парите.
От нея извират лъжите, една от които е за цената на тока.
Изказването на премиера Борисов неотдавна, че без АЕЦ “Белене” токът ще поскъпне 18 пъти, го постави в положение да е говорител на ядрената мафия. Министърът Трайков го поправи, че става дума за 18%. Но и такова поскъпване е съмнително, защото в АЕЦ “Белене” ще се излеят няколко милиарда евро от държавата, без те да бъдат включени в цената на тока (за далекопроводи, хранилища за ядрени отпадъци и др. – виж в продължението). Тоест – ако токът от АЕЦ е евтин, допълнителните инвестициите на държавата за АЕЦ напълно ще неутрализират този ефект.

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ “Белене” през 2008 г. Снимка: Булфото

Изобщо, поскъпването на тока вече не се определя от някаква АЕЦ и от правителството, както при комунизма, макар да има Комисия за регулиране, а от пазара. И цените на тока в България се изравняват постепенно с тези на европейския пазар. Няма как токът да поскъпне 3 пъти, защото цената му сега е близо до европейската. Най-много да се изравни с нея.
Страни като Австрия (която е забранила АЕЦ с конституцията си), Италия (която след Чернобил спря 6-те си АЕЦ), Норвегия, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване