04/27/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ-Русия: скромни резултати от презареждането на отношенията

Барак Обама плаща обяда с Дмитрий Медведев в закусвалнята “Рейс хел бъргър” в Арлингтън. Снимка: Кремъл

Руски военни кораби акостират през септември 1863 г. в Ню Йорк и Сан Франциско, за да демонстрират подкрепа за Ейбрахам Линкълн. Няколко години по-късно Александър Втори печели хвалебствия от американците за отзивчивостта, “демонстрирана от Ваше Превъзходителство по време на нашата войната за Съюза”.

Изложба за царя, освободил крепостниците и за президента, освободил робите, бе представена неотдавна в Москва. Един от ключовите експонати бе скулптура на двамата реформатори. Скулптурата е символична и за днешното рестартиране на отношенията между САЩ и Русия. Тя обаче бе направена от гипс и бе махната, след като изложбата за историческите отношения между двете страни приключи. Дали и рестартът ще се окаже толкова нетраен?

И двете страни смятат, че до момента имат качествен успех. Преди две години отношенията бяха в ниска точка. Взирането на Джордж Буш в очите на Владимир Путин, бивш и вероятно бъдещ президент на Русия, приключи с войната през август 2008 г. между Русия и Грузия, която бе възприета от Москва като непряка война с Америка. Главното предимство на приемника на Буш - Барак Обама, в стремежа му да рестартира отношенията с приемника на Путин - Дмитрий Медведев, бе, че отношенията едва ли могат да се влошат повече. Целта на рестарта бе не Обама да промени Русия, още по-малко да се прегърне с нея, а по-скоро да намали напрежението с оглед на националните интереси на Америка. И тази скромна цел до голяма степен е постигната.

Конфликтът в Грузия остава замразен, но рискът от подновяване на войната отпадна. От гледна точка на Русия разширяването на НАТО за включване на Грузия и Украйна е спряно. По-топлите отношения с Америка подобриха отношенията с Полша и балтийските страни, а публичните укори за човешките права и демокрацията спряха почти изцяло. От гледна точка на Америка Русия започна по-малко да пречи и повече да сътрудничи в редица области от жизненоважно значение за Америка.

Да вземем Афганистан. Русия и централноазиатските републики станаха главен транзитни пътища за американските войски и техните доставки. Преди две години, когато само 5 процента от американските доставки минаваха през Русия, сътрудничеството й бе до голяма степен символично. При условие, че Пакистан повече или по-малко се отдръпна, подкрепата на Русия стана жизненоважна. 20 на сто от американските товари за Афганистан минават през Русия, а половината от американските войски прелитат над Русия. Когато американските войници в крайна сметка напуснат Афганистан, техният път към дома ще мине през Русия.

Русия стана също по-отзивчива във връзка със санкциите на ООН срещу Иран. Тя отмени продажбата на ракети земя-въздух С-300. В замяна американците отмениха ембаргото над руската държавна агенция за износ на оръжие и нейните сътрудници, заподозрени, че предават военни технологии на Иран.

Въпреки това образецът на рестартирането - новото споразумение СТАРТ за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия - бе по-скоро наследство от студената война, отколкото нещо ново. Всяка от двете страни възприема другата като противник, а не като партньор. Това става ясно от спора за противоракетната отбрана в Европа. Русия е против разполагане на ракети-прехващачи в Полша, твърдейки, че те могат да бъдат използвани срещу нея. Тя основава тази своя преценка на максималните възможности на системата, съчетани с най-лоши намерения. Америка предлага да се споделя информация за външни заплахи, но отхвърля всяко искане за конкретни ограничения на употребата на ракетите, като твърди, че те могат да бъдат използвани за блокиране на разработването на системата за противоракетна отбрана система.

Въпреки това руснаците знаят, че не могат да си позволят нова надпревара за въоръжаване с Америка. Заплахата с разполагане на ракети в Калининград, която Медведев отправи преди две години, може да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване