04/27/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

САЩ ще купуват петрол от либийските бунтовници

САЩ одобриха осъществяване на бизнес отношения с либийската опозиция за покупката на петрол и други енергийни ресурси от региони, които са под контрола на бунтовниците, съобщи ДПА. Опозицията контролира големи участъци в Източна Либия. Съединените щати и други членки на НАТО се опитват да намерят начини да подкрепят финансово базирания в Бенгази опозиционен Преходен национален съвет, който цели да принуди Муамар Кадафи да напусне властта.
Белият дом одобри окончателно във вторник 25 милиона долара невоенна помощ за бунтовниците, съобщи „Форин полиси“. Парите ще бъдат предоставени на Преходния национален съвет, за да „се подпомогнат усилията за предпазване на цивилните, заплашени от нападения в Либия“, се казва в бележка от президента Обама до държавния секретар Хилари Клинтън и министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Помощта ще включва „превозни средства, цистерни за гориво, линейки, медицинско оборудване, предпазни жилетки, бинокли и радиостанции“. Това е било поискано от бунтовниците с цел защита на цивилните от силите на полковник Кадафи в градове като Мисурата. Близо 30 000 бежанци са напуснали западния планински район около град Мисурата през последните три седмици и сега живеят в Тунис, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците.
Лидерите и представителите на 61 племена в Либия призоваха за край на управлението на либийския диктатор, предаде Ройтерс. В неделя Муамар Кадафи даде 48-часов ултиматум на местните племена да убедят бунтовниците да предадат оръжията си в момент, когато битките между правителствените сили и опозицията се ожесточават.
Никой не е давал правото на лидерите на някои държави да наказват либийския ръководител, заяви руският премиер Владимир Путин на пресконференция в Копенхаген. „Какво затваряне на небето, когато по цяла нощ стрелят по дворците... казаха, че не искат да убиват Кадафи. Сега някои официални лица заявяват: “Да, стремим се да унищожим Кадафи.“ Кой им е позволил да го правят? Нима той е бил съден? Кой има право да наказва човек, независимо кой е той. И всички мълчат“, заключи Путин.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване