04/28/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Изграждат колонки за електромобили в София и Варна

18-20 колонки за зареждане на електромобили в София и Варна ще бъдат пуснати в действие. Пилотният проект се разработва съвместно между германската „Сименс“ и българската компания “Ренърджи“. Германската компания ще достави основната част от колонките за зареждане и осигуряване на система за управление, която включва комуникация и лоуд мениджмънт. Работата по инсталирането на станциите ще започне в началото на лятото в София, обясни Никола Газдов, управляващ директор на “Ренърджи“ и председател на Българската фотоволтаична асоциация. Убедени сме, че с опита си ще помогнем на нашите партньори за успешното реализиране на този пилотен проект”, каза Борислав Йорданов – Директор сектор Енергетика, Сименс България.
“За да ползваме свободно електромобили, освен инфраструктура ни трябват също и информационни технологии, и комуникация , коментира Ралф Бишур“, мениджър Корпоративно развитие в сектор Енергетика на Siemens в Мюнхен.
Според него, в близко бъдеще собственикът на електромобил ще може освен да зарежда колата си евтино, да бъде и търговец на електроенергия – т.е. да зарежда с ток на ниска цена през нощта и да отдава ток към мрежата в пикови моменти, когато цената му е висока.
В момента Siemens разработва много пилотни проекти, свързани с електромобилност, в Европа, Азия и Америка.
Само в Германия има 8 текущи проекта, един от най-успешните от които е този с BMW и модела MINI. Той се реализира в периода от март 2010 до юни 2011 г. в района на Мюнхен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване