04/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Ловци на плагиатори” подгониха германския елит

Ройтерс

Група анонимни интернет активисти станаха популярни в Германия, проучвайки в публичен интернет сайт докторските дисертации на германските политици. Така наречените “ловци на плагиати” разтърсиха германския политически елит миналия месец, когато министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка след като призна, че преписал част от докторската си дисертация.

“В някакъв смисъл става хоби да провериш колко автентични са дисертациите”, заяви вчера Дебора Вебер-Вулф, преподавател по медии и компютърни науки в Университета за приложни науки (HTW) в Берлин.

Анонимността на интернет активистите повдигна въпроси за тяхната етика, особено ако твърденията им се окажат неоснователни, заяви експертът по проблеми на плагиатството Фолкер Рибле. “От една страна е добре, че хората обръщат внимание на това”, заяви Рибле, преподавател по право в университета Лудвиг-Максимилианс в Мюнхен. “Проблемът обаче е, че те анонимно обвиняват в плагиатство. Обвинените не знаят кой ги напада”, изтъкна Рибле.

След като скандалът с Гутенберг избухна през февруари, “ловците на плагиати” повдигнаха въпроси за други дисертации на общия сайт VroniPlag. “Криехме под масата доста неща и не говорехме за тях”, заяви по повод академичното плагиатство Вебер-Вулф, сътрудничка на сайта VroniPlag.

Според групата над една четвърт от дисертацията на германката Силвана Кох-Мерин, заместник-председател на Европейския парламент, съдържа откъси с плагиатство. Хайделбергският университет, където Мерин защити дисертацията за историческите валутни съюзи, създаде комисия по въпроса по-рано този месец. Кох-Мерин, която е член на про-бизнес партията Свободни демократи, все още не се е защитила от твърденията срещу нея.

Около 15-20 потребители сътрудничат редовно на VroniPlag и още неколцина са спорадично активни, заяви Вебер-Вулф. Тя обясни, че 10 процента от дадена дисертация трябва да изглежда като изплагиатствана, за да бъде поместена в сайта. Вебер-Вулф не смята, че анонимността на групата нанася непоправими щети на нечий престиж. “Въпросът не е кой го казва”, отбеляза тя. “Никого не обвиняват в плагиатство, а просто питат: “Може ли да обясните защо не са използвани никакви цитати?”, допълни тя.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване