04/28/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Общинските болници в столицата - на печалба

Всички общински болници в София са увеличили печалбата си през миналата година, съобщи вчера председателят на комисията по здравеопазване в СОС доц. Лилянка Еленкова след заседание на общинския съвет на столицата. При общинския психодиспансер ръстът е 113 на сто, а при многопрофилните болници за активно лечение – средно 50 на сто. По-скромно е нарастването на приходите единствено при Първа градска болница – около 14 на сто – което все пак е позволило на здравното заведение да изплати 1,2 млн. лева, като остават по-малко от 4 млн. лева разсрочени дългове.
В последните години за общинските здравни заведения е закупена най-съвременна апаратура на обща стойност над 12 млн. лева, привлечени са висококвалифицирани хабилитирани специалисти и качеството на медицинските услуги се конкурира с предлаганото от университетските болници, съобщи още доц. Еленкова. Тя бе категорична, че в общинското здравеопазване няма да се закрива леглова база.
Медицицински център-4 ще е единственото здравно заведение, което ще бъде закрито, допълни председателят на СОС Андрей Иванов. Причината е, че в бившата поликлиника работят по-малко от 10 лекари и стоматолози, а издръжката на сградата е твърде скъпа. Специалистите ще бъдат пренасочени в други общински лечебни заведения.
Ще се търси и централизиран подход за управление на столичните здравни заведения, каза още Андрей Иванов.
Столичният общински съвет прие вчера и правилата за програма "Зелена София". По програмата се осигуряват 200 000 лева средства за поддържане на междублокови пространства от сдруженията на етажната собственост. Ще се кандидатства с проекти, които ще се одобряват от управителен съвет.


Законът за София е почти готов

Законът за София е почти готов, съобщи Андрей Иванов. По думите му проектът ще бъде изработен до месец и половина, след което ще се обсъжда от общинските съветници и със законодателната власт. Целта на закона, инициативата за който е на съветниците от ГЕРБ, е да се уредят взаимоотношенията между града и изпълнителната власт, независимо от конюнктурните съображения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване