04/28/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

С 4 млн. л повече вино сме изнесли през 2010 г.

С 4 млн. литра се е увеличил износът на вино през 2010 г. спрямо 2009 г., съобщи във Варна шефът на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев. Основната дестинация е Русия, където отиват 55,5% от българския винен експорт. Най-много вино внасяме от Италия, Чили и Франция.
Традиционно българските винени сортове „Мавруд“, „Димят“, „Тамянка“ не са добре познати в чужбина. Целият свят познава „Каберне“, „Мерло“, „Шардоне“, които са и сред основните, които се засаждат в България. Когато чужденците посетят България и опитат традиционните български вина, се убеждават, че са много добри, но доста трябва да се наваксва при рекламата на точно тези сортове, смята Коев. Има достатъчно пари, но няма подготвени до този момент проекти. Той уточни, че процедурата е достатъчно опростена и посочи, че 50% от финансирането е европейско, 30% - са пари на българската държава, останалите 20% - на кандидатите. За промоционални проекти тази година са заделени 2 200 000 евро.
Лозарските стопанства в България са 56 216, включени са всички регистрирани производители независимо от размера на лозята.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване