04/29/11 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Английски милиардер ще придобие лондонското филмово студио Pinewood

Английският милиардер Джон Уитакър изглежда печели срещу претенциозния си конкурент Мохамед Ал Файед в наддаването за култовото филмово студио Pinewood в Лондон, където са заснети филмите за Джеймс Бонд и Хари Потър, съобщи сп. Forbes.
Бордът на директорите на Pinewood Shepperton вчера одобри офертата от 96.1 млн. британски лири (около $160 млн.) на притежаваната от Джон Уитакър Peel Group за 75-годишното студио. Конгломератът на Уитакър вече притежаваше около 30% от акционерния капитал в Pinewood, където неотдавна бяха заснети последните филми от поредицата „Карибски пирати”.
Уитакър първоначално предложи 88 млн. английски лири ($146 млн.), за да закупи и останалата част от Pinewood, но след това увеличи офертата си, тъй като трябваше да се пребори с конкуренцията на Мохамед Ал Файед - собственик на футболния клуб „Фулъм” в Лондон и на хотел „Риц” в Париж. Роденият в Египет магнат заяви интереса си към филмовото студио миналата седмица. Той все още има шанс да победи Уитакър с контра оферта, но това изглежда малко вероятно. Основният инвеститор в Pinewood - Crystal Amber Fund Limited заяви, че ще остане верен на Уитакър, освен ако не получи оферта от 115 млн. лири ($191 млн.).
Мохамед Ал Файед е добре познат в Обединеното кралство като бившият собственик на емблематичния за Лондон и известен в цял свят универсален магазин „Хародс” и баща на Доди Файед - приятелят на принцеса Даяна, който загина заедно с нея в катастрофа през 1997 година. Неотдавна Ал Файед предизвика медиен интерес с това, че постави огромна статуя на приятеля си Майкъл Джексън пред новия клубен стадион на „Фулъм” в Западен Лондон. Паметникът предизвика яростни спорове сред феновете, но собственикът се наложи.
Уитакър не обича да привлича медийното внимание и е сравнително непозната фигура, въпреки че до скоро притежаваше известния търговски център „Трафорд” в Манчестър. Той го продаде на Capital Shopping Centres през ноември 2010-а срещу 23% от акциите на публично търгуваната фирма, собственик на молове. Сделката оцени „Трафорд” на 1.6 млрд. паунда ($ 2.6 млрд.). Компанията на Уитакър Peel Group стои зад MediaCity UK - мащабен строителен проект в северния английския град Салфорд, който ще бъде новата централа на BBC.
Уитакър живее тихо в частното си имение Billown Mansion на остров Ман в Ирландско море - коронно владение на Великобритания със самостоятелно управление.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване