05/01/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Германия се преброява предпазливо и почти виртуално

ДПА

За първи път от четвърт век в Германия ще има преброяване на населението, но то ще стане внимателно, за да се избегне пробуждането на някогашните страхове от нахлуване в личния живот. Властите са толкова притеснени от евентуален бойкот, че на 9 май са решили да анкетират само десет процента от германците и да екстраполират броя на населението и сградите от тези данни.

За да бъдат преодолени съществуващите съмнения, които са породени от спор, воден още от 80-те години, реклами по телевизиите обясняват защо една съвременна държава се нуждае от преброяване на населението - за да може тя да планира строителството на достатъчно пътища, болници, училища и сгради. Преброявания на населението се извършват още от времето на Римската империя, а в най-голямата европейска страна би трябвало да има на всеки десет години.

През 1983 г. обаче мнозина граждани на Западна Германия се обявяват против това да попълват формулярите в духа на тогавашното време, а в тяхна полза отсъжда и съдът, като издава съдебно разпореждане преброяването, което мнозина считат за прекалено натрапващо се в личния живот с въпросите относно броя на живущите, автомобили, доходи и състоянието на домовете на хората, да бъде преустановено. Преброяването е продължено през 1987 г., след като са направени промени, които да отчитат мнението на съдиите.

Въпреки подобренията стотици хиляди германци бойкотират преброяването, защото смятат, че “Биг Брадър души” и в най-личните аспекти от живота на гражданите. “Държавата-надзирател” искаше да получи “пълна информация” за всекиго, заявяват критиците. Страхът все още отеква сред мнозина германци, които наскоро протестираха срещу искането на полицията да получава подробна информация за паричните преводи и телефонните разговори, а също така и срещу Google, която монтира в градовете камери за своята услуга Street view map.

Нужна бе голяма доза кураж, за да бъде възродена идеята. Федералната статистическа служба, която организира преброяването, заявява, че то трябва да бъде направено заради изискваните от Европейския съюз данни. Компромисното решение, което тя намери, е ограничено преброяване, основано на извадки, чрез които трябва да бъдат получени точни числа, защото то ще използва съществуващите данни от адресните регистрации като отправна точка.

Повече от век Германия е следила за общия брой на населението си, включително, както и за броя на чужденците и новородените, като кара хората задължително да имат адресна регистрация в общините. Тези данни ще са от полза за статистиците, но те не получават информация от тях за нивото на образование на хората, колко са големи техните домове или къде живеят малцинствени групи.

Статистиците твърдят, че като анкетират 7,9 млн. граждани и 17,5 млн. собственици на имоти, а след това комбинират отговорите с данните от адресните регистрации, те ще могат да направят виртуално преброяване на цялото население, което би било далеч по-точно от изследвания, базиращи се на произволно взети данни. Евентуалните данни за броя на населението, които ще излязат след преброяването, може да се окажат “политическа бомба”, показвайки, че списъците с адресни регистрации на общините са пълни с грешки и че преувеличават истинския брой на населението.

Федералната статистическа служба прогнозира, че 1,3 млн. души, които сега са в списъците с адресна регистрация, ще се окаже, че изобщо не съществуват.
Това ще наложи да се преначертаят електоралните граници, което от своя страна ще намали политическото влияние на някои от 16-те федерални провинции, а бедните сред тях ще изгубят част от националните субсидии, които получават. Данните се очаква да внесат яснота и за етническите малцинства, които често заемат само неясно място в политическия процес.

Сред германците, които са на възраст над 50 - хората, които помнят страховете от 80-те години - само 57 процента днес приемат преброяването, показва проучване на института “Уши и очи” в Хамбург. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване