05/01/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Екоминистърът даде рамо на "Брикел"

Окончателното спиране на ТЕЦ „Брикел“ започва днес. Краят на тази централа е планиран отдавна, а отсрочката до края на отоплителния сезон беше дадена заради необходимостта от отопление на град Гълъбово. Междувременно започна да се изгражда сероочистваща инсталация, която е без оценка за въздействието върху околната среда. По всички личи, че екоминистерството дава нов шанс на предприятието, макар съоръжението да е построено без разрешение. Становището, че няма нужда от ОВОС, е подписано от екоминистъра Нона Караджова на 11 март 2011 г.
Колко ефективно и работещо за намаляване на вредните емисии е съоръжението, не е ясно. Не е ясно и защо държавата толкова години не помисли за алтернативен вариант за отопление на града. Планирано е да се изгради котел за целта, който да се финансира с 15 млн. лева. Отговорността сега е прехвърлена на общината, въпреки че парите пак трябва да дойдат от държавния бюджет. Собственикът на централата Христо Ковачки не е задължен да направи това. Всички последици са за сметка на държавата. Така също и глобите за това, че не сме затворили замърсяващото производство. Те ще са по 50 000 евро на ден просрочие от средата на 2010 г., които ще плаща данъкоплатецът. Санкцията за собственика по българския закон ще бъде само 100 000 лева за неспазване на разрешителното си за работа. Излиза, че екоминистърът подкрепя замърсяващите инсталации?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване