05/01/11 23:18
(http://e-vestnik.bg/)

Иван Славков - Батето между двете крайности + откъс от мемоарите му

Иван Славков. Снимка: Булфото

Иван Славков – Батето, наричан наричан Принца и Плейбоя, по времето на Живков, почина на 70 години в Правителствена болница (както и да се нарича тя сега – „Лозенец” и т. н.).
Заболял от грип, който преминал в пневмония. Неговият мемоарист, журналистът Георги Гълов, го чакал да излезе оттам да продължат записите на спомените му, но… В два тома на издателство „Труд” излязоха мемоарите на Иван Славков – Батето и се наредиха по продажби сред бестселърите у нас (виж по-долу откъс).
Предстоеше трета част от тях, която остава недовършена.
Т. нар. Батето е силно противоречива, полярна личност. Във форумите в интернет под новината за смъртта му се подреждат напълно противоположни мнения.
Като зет на несменяемият партиен и държавен лидер в продължение на 33 години, той събра недоволството на хората по онова време, не на последно място с привилегиите, с които се ползваше, и с постовете, които му харизваше висшата власт.
След като става зет на Живков, го назначават журналист във вестниците „Труд” и „Работническо дело”, където изкарва няколко години, с командировки по чужбина и с всички екстри на привилигированите по онова време. След това го правят шеф на Българска телевизия, както се казваше тогава БНТ. На този пост изкарва 10 години – от 1972 до 1982 г.

Иван Славков със съпругата си Людмила Живкова в началото на 70-те години. Снимка: БНТ

Същевременно има още няколко номенклатурни длъжности – член на ЦК на БКП, председател на Комитета за телевизия и радио, председател на Клуба на младата художествено-творческа интелигенция, председател на клуба на филателистите и нумизматите, шеф във футболен клуб “Левски”. Партийната върхушка решава да го оттегли от шефското място в телевизията, не на последно място за фриволната му кадрова политика. Във времето на догматичния застой на соца, тя обаче има и положителен ефект върху телевизията.

Като зет на едноличния диктатор на България Славков си позволява всичко. Той демонстрира и поведение на плейбой, нескончаеми пиянски компании, жени, пътешествия и пътувания по чужбина, във време, когато това е недостъпно за простосмъртните. Демонстративното му поведение дразни хората, станали неволни свидетели.
След оттеглянето му от телевизията, властта го прави шеф на Българския олимпийски комитет – длъжност, която му приляга, защото самият той е бил спортист, национален състезател по водна топка. Чрез шефството си в БОК през 1987 г. става и пожизнен член на МОК, откъдето през 2005 г. го изключват след корупционен скандал заради филм на Би Би Си. Но това е още далеч – тогава го правят и главен редактор на сп. „Българско фото” (едно от двете списания с луксозен печат по онова време), в което той се е появявал само формално по веднъж месечно.

Иван Славков в студиото на “Всяка неделя” в края на 70-те години. Снимка: БНТ

Продължава да е и шеф на нумизматите и филателистите. Соц, незабравим - време, в което единственият начин да имаш по-високи доходи, беше съвместяването на длъжности.
Преди 10 ноември 1989 г. плъзна слух как непълнолетният му син е изнасилил със свой приятел момиче. Дело срещу сина му Тодор Славков започна чак след това. И досега, независимо от арестите и присъдите, мненията дали е имало реално изнасилване, са разделени. Но в онова време никой не би посмял да повдигне такова обвинение на Славков младши. След това пък, във време на преследване на бившите на власт, станаха възможни пресилени обвинения.
Срещу самия Славков започнаха дела, той беше вкаран в ареста за месеци от бившия главен прокурор ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване