05/01/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Отбелязахме 135 години от Априлското въстание

135 години от избухването на Априлското въстание бяха отбелязани вчера на 1 май (20 април по стар стил) с прояви в различни градове на страната. С поредица от тържества в Панагюрище още преди обяд започнаха честванията на въстанието. Със светините на града от април 1876 г. започна литийно шествие от Историческия музей до площад „20 април“. На площада бе извършен ритуал по издигането на националното знаме. След това Пловдивският митрополит Николай отслужи света литургия и панихида за загиналите във въстанието. Традицията да се споменават имената на всички загинали в Априлското въстание се изпълнява вече 134 години без прекъсване.
В програмата бяха включени и поднасяне на венци и цветя пред мемориалния комплекс „Априлци“. Кулминацията на тържествата бе вечерта на площад „20 април“, където се проведе тържествен митинг-заря. Сред градовете, в които имаше тържества по случай годишнината от Априлското въстание, бяха Копривщица, Кюстендил и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване