05/02/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

БСК подкрепя увеличение на минималната заплата от 1 януари

Българската стопанска камара подкрепя увеличение на доходите от 1 януари 2012 г. Според експертите на камарата всички предвидени по закон плащания, съобразени с размера на минималното трудово възнаграждение, трябва да бъдат разчетени в бюджета за следващата календарна година.
Спорът с колко и от кога да се увеличи минималната работна заплата датира от няколко месеца. Социалният министър Тотю Младенов предлага тя да се увеличи от 1 юли с 30 лева и от 240, колкото е в момента, да стане 270 лева. Даже в началото на април Младенов увери, че е осигурил нужните 7, 5 млн. лв. Той каза това по повод призива на колегата си, финансовия министър Симеон Дянков да намери пари, ако смята, че е добра идеята. На 29 март финансист номер едно отново повтори, че социалният министър трябва да посочи в рамките на неговото министерство и неговия бюджет какво ще съкрати, така че да има възможности за нарастване на минималната работна заплата. Тогава Дянков за пореден път разкритикува практиката постоянно да се иска от държавата - дайте тук, платете там - без да се мисли откъде идват тези пари.
Синдикатите пък настояват ръстът да е с 50 лева, минималната работна заплата да е 290 лева от 1 юли. Те категорично не са съгласни с мнението на работодатели, че увеличението ще доведе до загуба на работни места.
В съобщението на БСК се посочва още, че основен ориентир за актуализация на минималното трудово възнаграждение е приемането на таван от около 40% спрямо средната работна заплата, достигната към 30 юни т.г. в съответствие с преобладаващата практика и средни равнища в страните - членки на ЕС. Договарянето на индекси на ръст на брутните заплати следва да протича преимуществено на равнище предприятие и бранш, с отчитане на текущото пазарно и финансово състояние, конкурентен натиск и перспективи, уточняват още от БСК.
Общо 130 хиляди души у нас работят за минималната заплата от 240 лева или поне по документи е така. 100 хиляди от тях са в частния сектор, а останалите в държавния.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване