05/02/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Григор Димитров продължава нагоре, Пиронкова изостава

Григор Димитров продължава уверено възхода си в световната ранглиста на АТП. След като през миналата седмица игра четвъртфинал на турнира "BMW Open" в Мюнхен с награден фонд 450 000 долара, 19-годишният хасковлия скочи с три позиции и вече е №66 в света, което е ново рекордно класиране в младата му професионална кариера и историята на българския мъжки тенис.
Любопитен факт е, че непосредствено след него се нарежда бившият №1 в света Лейтън Хюит (Австралия), носител на 28 титли в турнирите на АТП, включително и от "Уимбълдън" през 2002 година. През настоящата седмица Григор Димитров ще участва на "Чаланджър"-а в Прага, който е с награден фонд 85 000 евро. Нашето момче е поставено под номер 2 в основната схема и на старта ще се изправи срещу Стефан Робер (Франция), който е с повече от 100 места след него. 30-годишният французин пристига в чешката столица след триумф на турнира в Острава, но българският тийнейджър не би трябвало да има проблеми срещу него. Двамата имат един мач помежду си - през март в полуфиналите на "Чаланджър"-а в Шербург Григор го победи с категоричното 6:3, 6:0, а впоследствие спечели и титлата след успех срещу сънародника му Никола Маю. Рекордното класиране в кариерата на Робер е 61-во място от миналата година. Френският ветеран може да се похвали и с един финал в турнир на АТП - в Йоханесбург (2010 г.).
На върха в мъжкия тенис продължава да е Рафаел Надал (Испания) с актив от 11 915 точки. Неговата преднина пред втория Новак Джокович (Сърбия) обаче само за седмица бе стопена с 1025 точки и той вече е 2205. В неделя Ноле завоюва пред родна публика петата си титла за сезона, побеждавайки на финала на Откритото първенство на Сърбия Фелисиано Лопес (Испания) със 7:6 (4), 6:2. Това бе неговата рекордна 27-а поредна победа през 2011 година. Тройката допълва швейцарецът Роджър Федерер.
Цветана Пиронкова направи крачка назад в световната ранглиста на WTA след поредното си разочароващо представяне от началото на сезона. Миналогодишната полуфиналистка на "Уимбълдън" в момента заема 36-о място сред най-добрите професионални тенисистки, но ако не направи своевременни корекции в играта си, съвсем скоро ще се срине стремглаво надолу. Миналата седмица Цвети отпадна още на старта на турнира от категорията Premier в Мадрид. Лидерка е Каролин Вожняцки, пред Ким Клайстерс и Вера Звонарьова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване