05/02/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Икономическият растеж се ускорява, но няма да мине 3%

Икономическият растеж у нас ще се ускори през второто тримесечие, като за цялата година ще достигне между 2,5 и 3%. Това сочи доклад на Центъра за икономическо развитие за икономиката на България - април 2011, представен вчера. За първото тримесечие на 2011 г. очакваме слаб растеж на годишна база (около 0,5-1%,) с двигател промишлеността и износа на инвестиции, заяви изпълнителният директор на ЦИР Георги Прохаски.
Дъното на кризата у нас е било през четвъртото тримесечие на 2009 г. - общият икономически спад достига 5,5% за годината. 2010 г. бележи излизане от кризата, но то бе слабо и неустойчиво и за годината растежът на БВП достигна едва 0,2%, посочи още икономистът.
Най-силен удар е понесло строителството, което до 2008 г. се радваше на ръстове от 10-14% и беше моторът на икономиката, през 2009 г. добавената стойност в сектора спадна с 11,7%. През първо тримесечие на т. г. браншът ще бъде отново с отрицателен растеж, се посочва още в доклада. Все пак Прохаски заяви, че се очаква леко оживление през второто тримесечие. Промишлеността се справя по-добре – тя отчита ръст от над 10% през януари-март и той ще продължи да се ускорява. Единственият сектор, според изп. директор на ЦИР, който не е бил повлиян от кризата, е финансовият.
Кризата все още е на дневен ред в сферата на търговията, хотелиерството, транспорт и съобщения и държавно управление, образование, здравеопазване.
Основният фактор за бавния икономически растеж е свитото потребление, което ни отделя от другите европейски страни. Другият фактор са чуждестранните инвестиции. Притокът на преки чуждестранни инвестиции през 2010 г. се е свил наполовина до 1,6 млрд. евро в сравнение с предходната година. Променила се и структурата им – финансовият сектор, търговията и недвижимите имоти са изоставени за сметка на производството и енергетиката. Сега въпросът е дали чуждестранните компании ще продължат да се въздържат от активно инвестиране и през 2011 г. Обемът на вложените от началото на 2011 г. чужди инвестиции е доста скромен – 53.4 млн. евро за два месеца, като за февруари се наблюдава отлив на капитали, дължащ се на плащания по получени вътрешнофирмени кредити. До края на годината ПЧИ биха могли да достигнат 1,5-2 млрд. евро, прогнозират от ЦИР. Там очакват, че годишната инфлация няма да надхвърли 5%, а безработицата – 9%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване