05/02/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Операцията на "морските тюлени" е продължила по-малко от 40 минути

Терорист номер едно в света и лидер на “Ал Кайда” Осама бин Ладен бе застрелян при ръководена от САЩ спецоперация в Пакистан, съобщи Ройтерс. Новината потвърди лично американският президент Барак Обама.
По-малко от 40 минути е траела операцията, проведена от агенти на ЦРУ и военноморски спецчасти (т.нар. морски тюлени), срещу сградата, където се е криел Осама бин Ладен край град Аботабад, на 50 км североизточно от Исламабад.
Атаката е започнала в 11,15 часа сутринта срещу комплекс, построен преди около 5 г. и ограден със стени от по 5 метра, отгоре с бодлива тел, пише “Фигаро”. Имотът от около 3000 кв. м, оценен за над 1 милион долара, се е намирал до военна академия. Аботабад приютява три поделения на пакистанската армия и в града са живеели хиляди войници. Според разузнаването Бин Ладен се е установил там от септември 2010 г.
Четири хеликоптера са участвали в операцията. Един от тях е бил свален от хората на Бин Ладен, които са открили огън от покрива на комплекса.
Операцията е била следена лично от шефа на ЦРУ Леон Панета от централата на организацията в Ленгли, Вирджиния.
Ройтерс цитира висш американски представител, който казва, че „морските тюлени” са се спуснали от хеликоптер на покрива с нареждането да убият, а не да заловят Бин Ладен.
По думите на Барак Обама лидерът на „Ал Кайда“ е бил убит при престрелка. Пожелал анонимност американски представител уточни, че терорист номер 1 се е съпротивлявал и е бил застрелян с един куршум в главата. Жертвите общо са 5 – Бин Ладен, един от синовете му, двама души, вероятно куриери, и една жена, зад която мъжете са се прикрили. Още две жени са били ранени. В комплекса е имало още жени и деца.
Обама обяви, че никой не е пострадал от американска страна при акцията.
Тялото на терориста бе погребано в морето, за да не се създава място за поклонение на фундаменталисти. В близките дни ще бъдат готови резултатите от ДНК анализ, който ще бъде извършен от американски специалисти.


Реакции на световните лидери

Йежи Бузек, ЕП: Събудихме се в по-безопасен свят
Жозе Барозу, ЕК: Светът става по-сигурно място
Дейвид Камерън: Това ще донесе голямо облекчение на хората по цял свят
Ангела Меркел: Успех на силите на мира, но трябва да бъдем бдителни
Никола Саркози: Тероризмът бе ударен, с „Ал Кайда“ обаче не е свършено
Силвио Берлускони: Велика победа в битката със злото, която трябва да продължи
Бенямин Нетаняху: Победа на справедливостта, свободата и ценностите на демокрацията
Абдуллах Гюл: Това трябва да послужи като предупреждение за останалите терористични организации
Хамид Карзай: Доказа се, че базите на тероризма не са в Афганистан
Техеран: САЩ вече нямат основание да остават в Близкия изток
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване