05/02/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Суровините поевтиняха след смъртта на Бин Ладен

Пазарите веднага отреагираха на новината от вчера сутринта, че лидерът на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен е убит в Пакистан от екип американски командоси. Еуфорията обаче не беше дълга. От една страна, доларът получи дългоочаквана подкрепа и пресече продължаващия спад от последните девет дни. Цените на суровините пък бяха поставени под натиск, като нефтът сорт Брент поевтиня с 4.22% до 121.6 долара за барел с доставка през януари. Спадът за черното злато се дължеше на спекулации, че случилото се ще спомогне за намаляване на напрежението в Близкия изток.
По-късно през деня понижението бе наваксано и петролът отново поскъпна до 124.3 долара за барел. Според експерти, цитирани от Ройтерс, приказките, че рисковата премия ще намалее вследствие от смъртта на Осама бин Ладен, са прибързани, тъй като ръстът от последно време при петрола се дължи на войната в Либия и напрежението в Близкия изток, към което терористът няма голямо отношение.
Цената на среброто отчете спад от 13%, до 42.20 долара за тройунция, медта падаше с 1.64%, а златото отстъпи минимално с 0.24%, до 1 552.60 долара за тройунция.
С най-голям оптимизъм реагираха щатските фондови пазари. Индексът Standard & Poor’s 500 добави 0.5% на ранната сутрешна търговия в Ню Йорк. Stoxx Europe 600 Index пък поскъпна с 0.2%, докато пакистанският основен индекс KSE 100 Index загуби толкова.
Английските фондови пазари бяха затворени вчера заради празници, както и тези в Китай, Хонконг и Сингапур. За сметка на това останалите азиатски пазари реагираха също положително. MSCI Asia Pacific Index обаче отчете ръст от 0.7%, а Nikkei 225 Stock Average добави 1.6%, близко до 10.000 пункта, което се случва за първи път от 11 март, когато стана земетресението в Япония. Акциите от Персийския залив също бяха на зелено.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване